Третя світова вже йде повним ходом

Третя світова вже йде повним ходом 

Перемога у цій війні – незахоплені території…

Третя світова обіцяє бути досить дивною війною. Масоване використання беззбройних цивільних, «зелені чоловічки» без розпізнавальних знаків, теракти проти окремих осіб та у людних місцях, підтримка масових рухів у країнах супротивника неважливо за що чи проти чого – аби піднімати температуру і розколювати суспільство; безкінечні провокації та антипровокації, економічні блокади та контрблокади, а головне – війна міфів, наративів та версій історії. І тут не буде двох потужних коаліцій, протиставлених одна одній, – війна багаторівнева, і хтось комусь може бути ворогом на одному рівні та союзником на іншому.

Все це вже йде повним ходом. Все це потребує стратегічного мислення, що не шукає швидких рішень; потребує складного мислення, що не шукає простих відповідей. Хто буде нездатен грати у цю гру, той у кращому разі стане ресурсом для переможців, у гіршому разі – випаленою вщент ареною битви.

Перемога у цій війні – незахоплені території, бо в постіндустріальну епоху вони не дуже й потрібні (хоча ніхто не відмовиться від ресурсів, але краще взяти їх так, щоб не нести відповідальності, як РФ на Донбасі). Перемога у цій війні – це перемога власних сенсів над чужими, а значить – спрямування майбутнього у бажаний для себе бік. Йдеться не про битву за те, яким буде світ у 2035, – скоріше йдеться про 2070, про який ми навіть уявити нічого не можемо.

Тут варто поставити собі запитання: ми гравець, чи фігура (якщо так, то яка?), чи гральна дошка, чи приз для переможця, чи просто сендвіч, яким тамують голод гравці?

Читайте також  Мешканці Закарпатського села показали всій Україні, як потрібно бoрoтись з лісовою мaфiєю (Кадри)

На відміну від попередніх світових воєн, величезні маси людей не загинуть. Вони житимуть, але не знатимуть навіщо.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело