Чи задоволені учителі та батьки реформою НУШ: опитування

Результати анонімного опитування батьків та педагогів й аналіз відповідей.
З1 вересня 2021 року реформа Нової української школи стартувала у пілотних п’ятих класах у 136 школах країни, а з наступного навчального року за новим Держстандартом базової середньої освіти навчатимуться вже всі п’ятикласники.

Як свідчать результати дослідження Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, майже 56% українців не знають, у чому полягає освітня реформа #НУШ.

Я працюю вчителькою початкових класів за програмою Нової початкової школи й, з огляду на актуальність питання, також вирішила провести невеличке анонімне опитування серед батьків та колег.

Що показали результати?
Вчителі, ви формуєте в учнів компетентності, необхідні для успішної самореалізації у суспільстві?

Батьки, ви помічаєте, що вчитель формує у вашої дитини компетентності, необхідні для успішної самореалізації у суспільстві?

«Так» – 92%; «ні» – 8%.

«Так» – 56%; «ні» – 44%.

Чи можна про вас так сказати:
«Умотивований учитель, який має свободу творчості й розвивається професійно»?

Ви можете сказати, що учитель вашої дитини умотивований, що у нього є свобода творчості й він розвивається професійно?

«Так» – 71%; «ні» – 29%.

«Так» – 58%; «ні» – 42%.

Працюєте над наскрізним процесом виховання, який формує цінності в учнів?

Відчуваєте результат виховної роботи вчителя у буденному житті дитини?

«Так» – 88%; «ні» – 12%.

«Так» – 64%; «ні» – 36%.

Ваша робота ґрунтується на партнерстві між учнем, вами та батьками?

Ви реально/дієво/результативно співпрацюєте з вчителем?

«Так» – 87%; «ні» – 13%.

«Так» – 72%; «ні» – 28%.

У вас є орієнтація на потреби учня в освітньому процесі? (дитиноцентризм)

Ви відчуваєте бажання вчителя орієнтуватись на потреби особисто вашої дитини?

Читайте також  Українці в Польщі хочуть залишитися надовше

«Так» – 91%; «ні» – 9%.

«Так» – 64%; «ні» – 36%.

Ви помічаєте, що зараз існує справедливий розподіл публічних коштів, який забезпечує рівний доступ усіх дітей до якісної освіти?

Ви помічаєте, що зараз існує справедливий розподіл публічних коштів, який забезпечує рівний доступ усіх дітей до якісної освіти?

«Так» – 33%; «ні» – 67%.

«Так» – 21%; «ні» – 79%.

Ви погоджуєтесь з твердженням: «НУШ – це сучасне освітнє середовище, яке забезпечить необхідні умови, засоби і технології для навчання учнів, освітян, батьків не лише в приміщенні навчального закладу»?

«Так» – 38%; «ні» – 62%.

«Так» – 20%; «ні» – 80%.

Проаналізувавши усі результати, я дійшла таких висновків:
Відсоток ствердних відповідей вчителів завжди вищий – це свідчить про бажання бути сучасними, змінюватись відповідно до вимог суспільства та запитів держави. Та найголовніше – постійно проводити результативну роботу. Педагоги намагаються швидко адаптуватись та змінити застарілі форми й методи навчання на сучасні та актуальні.

Батьки або необ’єктивно оцінюють вчителів, або вимагають більше, ніж вчитель може фізично зробити. Показовий розрив у відсотках демонструють відповіді на запитання про бажання вчителя орієнтуватись на потреби кожної дитини. Зрозуміло, що майже всі педагоги намагаються звертати увагу на кожного учня індивідуально, з урахуванням психологічних, фізичних, емоційних особливостей, й завдяки такій роботі отримати максимальний результат. Натомість лише 6 з 10 родин помічають професіоналізм вчителя.

Цікаво, що НУШ у респондентів зовсім не асоціюється з сучасним освітнім середовищем, яке забезпечує необхідні умови для вчителів й учнів. Проблеми існують скрізь: від відсутності цеглинок Lego до інтернету у закладах освіти.

72% батьків підкреслюють свою дієву, систематичну та результативну співпрацю у трикутнику вчитель-учень-батьки. Гадаю, що урізноманітнення форм співпраці з дітьми та дорослими (відкриті уроки, круглі столи, нестандартні форми проведення батьківських зборів, практикуми, проєктна діяльність, флешмоби) позитивно вплинула на налагодження комунікації між всіма членами освітнього процесу.

Читайте також  Жах та знущання над дітьми: мережа вибухнула гнівом через проблеми з пробним ЗНО в Україні

Отже, орієнтуючись на оптимізм педагогів та небайдужість більшості родин, держава може розраховувати на ефективне та результативне навчання майбутніх п’ятикласників. Головне, щоб навчальні програми не змінилися знову…

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело