Інфекціоніст наголошує, що коронавірусна хвороба провокує імунітет на необачні дії. Як антибіотик впливає на імунітет

Страх та нерозуміння дивної коронавірусної хвороби спонукає і пацієнтів, і лікарів робити необачні вчинки. Від бажання перестрахуватись налякані хворі починають прийом ліків, які потім призведуть не до одужання, а до лікарні. Одні з них – антибіотики.

Про це розказав лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський у Facebook.

Чому найкраща в арсеналі медиків зброя погіршує стан хворих?
Всі чують про тяжкі форми коронавірусної хвороби. Кожен з пересторогою думає, як його організм відреагує на проникнення вірусу. Чи потрапить він у безпечні, майже безсимптомні 80%, чи буде важко хворіти? На переконання лікаря, у випадку з COVID-19, як і у випадку з іншими вірусними захворюваннями, уся надія та сподівання спрямовані на наш власний імунітет.

“Для тих, хто має потужний збалансований імунітет, коронавірус не є страшним. Нічого не відбудеться… Ті пацієнти, які в силу різних причин (вроджені вади імунітету, вік, хронічні судинні та ендокринні хвороби, метаболічні розлади та інше) не можуть похвалитись своїм імунітетом, – потрапляють у певну групу ризику. Це ще не означає, що вони будуть обов’язково хворіти важко – ні. Але ризик є”, – каже Дубровський.

Інфекціоніст наголошує, що коронавірусна хвороба провокує імунітет на необачні дії. Це дуже м’яко кажучи.

“Щоб не вдаватись у складні патофізіологічні тонкощі, достатньо сказати, що певний збіг обставин швидко викликає небезпечний каскад фізіологічних реакцій. Це призводить до підвищеної проникності судин та набряку легень. Це видно на КТ (матові скельця). Якщо набряк невеличкий, людина особливо це може і не відчути. І перехворіє теж досить легко. Але якщо набряк та подальше ураження легень буде значним – хвороба набере небезпечного оберту”, – пояснює лікар.

Читайте також  Ранковий секс – назавжди: ТОП-10 особливостей «шлюбного» сексу очима чоловіків!

Що не так з антибіотиками?
Дубровський наголошує, що антибіотики ніяк не діють на вірус.

“Прийом антибіотика в ранній фазі коронавірусної хвороби є не просто недоцільним, а, як показали спостереження, небезпечно шкідливим. У кожного з нас в організмі живуть безліч мікроорганізмів – умовно патогенних. У випадку прийому антибіотиків починається масова загибель бактерій та вивільнення у тканини та кров ліпополісахаридів – основного компоненту клітинної стінки бактерій. Саме ці ліпополісахариди, у сукупності з величезною кількістю інших активних речовин, ще більше і більше провокують розбалансовану некоректну імунну відповідь та впливають на судинну стінку. Все це має відношення до проникності судин та тромбоутворення. Набряк легень посилюється. Стан хворого різко погіршується”, – пояснює він.

Таким чином, за словами Дубровського, пацієнти самотужки, чи за призначенням наляканого лікаря, самі погіршують свій стан.

“Крім того, безконтрольний прийом антибіотиків, наближає найстрашнішу проблему популяції в цілому: антибіотикорезистентність. Це складне слово несе в собі тривожний мессенж – якщо бактерії навчаться захищатись від антибіотиків – у майбутньому ми залишимось беззахисними! Неефективні антибіотики – фатальна плата за нераціональне використання серйозних препаратів”, – наголосив лікар.

Що робити, якщо страшно та не настає швидко одужання?
Дубровський пояснив, коли варто звертатися до лікаря і яке саме обстеження варто пройти.

“Якщо не настає одужання (у перші 5-6 днів – ред.), варто звернутись до лікаря та за його рекомендаціями пройти обстеження. Загальний аналіз крові, С-реактивний білок, прокальцетонін та рентгенографія легень – нескладний перелік тих досліджень, які дадуть відповідь, чи приймати антибіотики чи ні. Ці обстеження треба робити на 6-7 день хвороби, за відсутності позитивної динаміки. Якщо буде доведено наявність бактеріального ускладнення, лікар підбере вам необхідний антибіотик та визначить схему прийому”, – рекомендує інффекціоніст.

Читайте також  МОЗ запровадить електронний рецепт на антибіотики

“Бережіть себе! Не вживайте антибіотики з перших днів хвороби. Це не допоможе. Тільки наробить шкоди”, – підсумував лікар.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело