Вакцинація по-українськи: порушення прав людини чи законні заходи безпеки

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України, вже 8 листопада всіх нещеплених від СOVID-19 держслужбовців буде відсторонено від роботи. Зберегти місце зможуть лише ті, хто подасть довідку про абсолютні протипоказання до проведення вакцинації. Рішення влади викликало шквал обурення у суспільстві та призвело до масових акцій протесту в кількох містах, включаючи столицю, де на вулиці вийшло близько 2 тисяч супротивників вакцинації.

Протестувальники називали карантинні обмеження порушенням прав людини та вимагали зупинити “COVID-фашизм”. У свою чергу, нардепи назвали мітинги антивакцинаторів “шабашем” та середньовічним підходом до проблем ХХІ століття.

Realist.online з’ясовував, наскільки законними є вимоги уряду, яких помилок було допущено при їх складанні, і чому українці не готові йти на поступки.

Моє тіло – спільна справа
В Україні повний курс вакцинації від коронавірусної інфекції пройшли 18,58% населення. Першу дозу препарату одержали 26,35% громадян. Одним із головних аргументів противників “примусової” вакцинації є теза “моє тіло – моя справа”. Принцип не позбавлений логіки втрачає актуальність, коли стан здоров’я однієї людини може завдати шкоди оточуючим.

Вакциновані менш небезпечні

За даними МОЗ, залежно від виду введеного препарату ризик зараження для вакцинованих пацієнтів знижується на 60-80%.

Якщо, будучи щепленим, ви все ж таки “підхопите” коронавірус, з ймовірністю 75-95% (залежно від виду вакцини) він перебігатиме у вас у легкій формі.

Більше того, у дихальних шляхах вакцинованих людей “затримується” менша кількість вірусу. Також скорочується період його можливої передачі оточуючим.

Штучний імунітет сильніший

Згідно з дослідженням CDC, ризики повторного зараження у вакцинованих пацієнтів у 5,49 разів нижчі порівняно з тими, хто переніс коронавірус і не прищепився.

Навантаження на медичну систему

Свідомо відмовляючись від вакцинації, громадяни потрапляють у зону ризику важкого перебігу захворювання. Поява серйозних ускладнень у пацієнта веде до його госпіталізації у і без того переповнені реанімаційні відділення. До того ж, в українських лікарнях досі зберігається дефіцит кисневих балонів та апаратів штучної вентиляції легень.

Читайте також  “Йому давали 2 тижні, але він вижив”: 20-річний Семен, який аж посивів від хімії потребує підтримки

Зупинити пандемію можна тільки спільними зусиллями

Щоб перервати ланцюг передачі, імунітет до захворювання повинен мати від 50 до 90% (залежно від заразності хвороби) дорослого населення. Для коронавірусу цей показник становить 70%. Сформувавши колективний імунітет, ми зможемо не лише знизити рівень поширення вірусу, а й захистити тих, кому вакцинація протипоказана (хворим на ВІЛ/СНІД, лімфому, лейкемію, рак кісткового мозку).

По-доброму вже не вийде?
Всі вищевикладені дані підтверджені безліччю медичних досліджень та знаходяться у відкритому доступі для тих, хто хоче розібратися у питанні вакцинування. Чому ж тоді Україна досі займає одне з останніх місць у Європі за кількістю щеплених від коронавірусу громадян?

Причина – у проваленій інформаційній кампанії, вважає соціолог Ольга Балакірєва. У своєму коментарі Realist.online експерт пояснила протестні настрої українців низьким рівнем довіри до влади, медицини та засобів масової інформації.

 

 

 

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело