ПЛР-тест покаже Дельту на другий день після зараження, – вірусологиня

ПЛР-тест покаже Дельту на другий день після зараження, – вірусологиня

Після контакту з хворим на Дельта-штам коронавірусу людина, що заразилася від нього, може отримати позитивний тест на COVID-19 вже наступного дня. При цьому клінічні ознаки хвороби в зараженої людини з’являться набагато пізніше.

Про це  розповіла докторка медичних наук, лікарка-вірусологиня Алла Мироненко. “Тест буде позитивний. Щоб були клінічні прояви, потрібно, щоб вірус вже почав робити свою брудну справу”, – уточнила вона.

Медикиня також назвала причину, чому тест може виявитися негативним навіть після контакту з хворим. “На другий день після контакту можна здавати тест, це виправдано. Але тест може виявитися як позитивним, так і негативним. Наприклад, якщо людина перехворіла безсимптомно і не знає про це, але в неї є антитіла і вона не буде інфікована. Відповідно, в такому разі після контакту з хворою людиною тест буде негативний – і через день, і пізніше”.

Як пояснила вірусологиня, тест на коронавірус може виявитися позитивним ще до того, як у людини з’явилися характерні симптоми, у випадку з будь-яким варіантом COVID-19. Водночас вона повідомила, що в разі Дельта-штаму процес зараження відбувається набагато швидше, а отже, й позитивний тест можна отримати раніше.

“Може бути позитивний тест, а клінічні ознаки ще не проявляються. Це може бути за будь-якого штаму, не лише Дельта”, – пояснила медикиня.

“Просто в Дельта-штаму короткий інкубаційний період, тобто період від моменту зараження до появи клінічних проявів – всього 1-3 доби. Наприклад, в уханського штаму в середньому інкубаційний період тривав 5-7 днів, в британського він вже становив 3 доби”, – розповіла Мироненко.

Так, якщо сьогодні людина контактувала з хворим на коронавірус, вже завтра вона може отримати позитивний ПЛР-тест, підсумувала вірусологиня.

Читайте також  Киянка з'їла в'ялену рибу і померла від ботулізму

Дані Управління національної статистики Великої Британії свідчать про те, що ймовірність вдруге заразитися Дельта-ваніантом коронавірусу на 74% більша, ніж у випадку Альфа-штаму. Ексголовний санітарний лікар України Сергій Бережнов заявив, що за 2 тижні після отримання першої дози вакцини від коронавірусу людина, що заразиться Дельта-штамом, набагато легше перенесе захворювання.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело