Підроблені COVID-сертифікати: як українські заробітчани прориваються до Польщі

Понад 500 українців намагалися в’їхати до Польщі за підробленими COVID-сертифікатами у 2021 році. Найчастіше за фіктивним документом до країни намагаються потрапити через пункт пропуску “Гребене – Рава-Руська”. Там зафіксовано 352 подібні випадки.

Українці намагаються потрапити до Польщі за підробленими COVID-сертифікатами

Остання зафіксована подібна спроба відбулася 25 жовтня на пункті пропуску “Зосін – Устилуг” – фіктивні COVID-сертифікати були виявлені у 5 громадян України, які групою перетинали кордон. Їх затримали, а згодом заборонили в’їзд на територію Польщі, повідомляє “Укрінформ” з посиланням на польських прикордонників.

“У 2021 році прикордонники виявили 554 українські COVID-сертифікати міжнародного зразка, з приводу яких існує “обґрунтована підозра в їхній підробці”. Про це розповіли у Надбужанському відділі Прикордонної служби Польщі”, – повідомило видання.

Заробітчани їдуть до ЄС попри карантин
Трудова міграція з України виходить на допандемічний рівень. Так, за перше півріччя 2021 року заробітчани отримали понад 400 тис. робочих віз для поїздки до Польщі, тоді як за весь 2020-й – лише 500 тисяч.

Щороку кількість офіційно зареєстрованих у Польщі українців зростає на 20% і вже перевищила позначку в 1,2 млн осіб. Тоді як в Україні в середньому заробляють близько 14 тис. грн., у Польщі можна претендувати на 41,7 тис., а в Німеччині – більш ніж на 131 тис. грн.

Трудова міграція створює величезні проблеми в Україні
Українці їдуть працювати до Польщі, Німеччини та інших країн ЄС через величезну різницю у зарплатах. Така ситуація вже спричинила дефіцит на внутрішньому ринку праці. Від цього страждає економіка України: роботодавці не мають змоги залучати професійних співробітників, тому доводиться конкурувати з іноземцями. І виграти у цій конкуренції вкрай складно.

Водночас у Польщі заявляють про серйозну економічну загрозу: українські заробітчани після офіційної реєстрації залишають країну та їдуть до Німеччини. І хоч отримати дозвіл на роботу в цій країні значно складніше, середня зарплата там у кілька разів вища.

Читайте також  Скільки українські заробітчани отримують у Польщі: названо найбільш затребувані вакансії

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело