МОЗ попередило українців із підробленими COVID-сертифікатами: є шанси потрапити до лікарні й померти

Фальсифікація документів про щеплення від коронавірусної хвороби ставить під загрозу як життя та здоров’я осіб, що ними користуються, так і життя людей довкола. Людина з підробленим COVID-сертифікатом має високі шанси потрапити в лікарню та померти від коронавірусу, хоча всі вважатимуть, що вона вакцинована.

МОЗ попередило українців із підробленими COVID-сертифікатами: є шанси потрапити до лікарні й померти

Про це попередили на офіційній Facebook-сторінці Міністерства охорони здоров’я. Повідомлення з’явилося у вівторок, 19 жовтня. У відомстві закликали українців, які знають про випадки підроблення документів про щеплення, звертатися до правоохоронців або до контактного центру МОЗ.

“І пам’ятайте, що підроблена довідка про вакцинацію може допомогти уникнути протиковідних обмежень, а може привести до судової зали чи під апарат штучної вентиляції легенів”, – зазначили у МОЗ.

У відомстві також повідомили, що 94,2% українців, які потрапили до лікарень з коронавірусом протягом 11-17 жовтня, були не вакцинованими. Йдеться про 25 893 осіб, які не отримали жодної дози щеплення. Усього було госпіталізовано 27 488 пацієнтів.

При цього, як додали у МОЗ, станом на 18 жовтня принаймні однією дозою антиковідної вакцини щепилися 8 065 760 осіб, двома дозами – 6 573 564 особи.

“Людина з придбаним сертифікатом має високі шанси потрапити в лікарню та померти від COVID-19, хоча всі вважатимуть, що вона вакцинована. Це підриває довіру до ефективності вакцини”, – додали у пресслужбі міністерства.

Покарання за підроблення паспортів вакцинації можуть варіюватися від штрафу до позбавлення волі на строк до 5 років, а у випадку внесення неправдивих даних в електронну систему охорони здоров’я – до 6 років ув’язнення.

Відповідальність передбачена не тільки для тих, кто виготовляє фальшивки, а й для тих, хто ними користується.

МОЗ попередило українців із підробленими COVID-сертифікатами

Читайте також  МОЗ може запровадити у храмах нові карантинні обмеження: деталі

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело