МОЗ провалило вакцинацію в Україні: лікарі розповіли про промахи влади

В Україні стрімко зростає кількість госпіталізованих із коронавірусом. І, схоже, владі пора визнати провал кампанії з вакцинації, адже незважаючи на гнітючу статистику, громадяни не можуть вільно отримати щеплення, а хворі змушені очікувати в черзі місця в реанімації.

Лікарі пояснили, як МОЗ провалив вакцинацію від коронавируса

Чому МОЗ сприяє “почервонінню” України і як можна уникнути нового спалаху захворюваності – розбирався OBOZREVATEL.

Яка ситуація з коронавірусом зараз?
COVID-статистика в нашій країні стрімко погіршується – якщо в червні лікарі фіксували по 500-700 нових захворювань щодня, то зараз ця цифра перевалила за 12 тисяч. Таких показників не було з квітня.

За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, зараз практично всі нові випадки – це інфікування Дельтою. А ЗМІ повідомляють, що багато інфекційних лікарень України вже переповнені, кількість хворих зростає щодня. Через мутації вірусу все частіше доводиться рятувати тих, кому немає і 30 років.

Але далі – гірше: секретар РНБО Олексій Данілов спрогнозував, що пік захворюваності на COVID-19 очікується наприкінці жовтня. Згідно з розрахунками, кількість хворих може на третину перевищити торішні максимальні показники.

Що не так із вакцинацією в Україні?
Проблеми з доступом

Незважаючи на те, що останнім часом щеплювати стали набагато активніше, загалом темпи вакцинації в країні поки залишаються невисокими. На нинішній день щеплення отримали 13 млн осіб. При цьому дві дози – тільки 6 млн, тобто 14% населення. Для порівняння, в країнах ЄС рівень вакцинації вже перевищив 50%, а в окремих країнах – 70-80%.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко перед своїм призначенням пообіцяв за перші 100 днів зробити 10 млн щеплень від коронавірусу – за літо вакцинуватися мали 5 мільйонів громадян. Але обіцянку вчасно не виконали.

А під час зустрічі із секретарем Ради національної безпеки і оборони Олексієм Даніловим журналістка розповіла, що в селі Плоска Хмельницької області літні люди не можуть зробити щеплення через відсутність вакцини.

“25 серпня сімейна лікарка об’їжджала село і питала, хто хоче вакцинуватися. Моїй матері 81 рік, вона сказала “так”. Але з того часу їм так і не зробили щеплення. Мама, оскільки похилого віку, не може поїхати в райцентр. Тобто у літніх є бажання, але ніхто нічого не робить, щоб їх вакцинувати”, – зазначила вона.

Брак вакцини

Судячи з інформації, яка публікується в системі моніторингу РНБО, в низці областей України дійсно не вистачає вакцини. Станом на 12 жовтня найменша кількість препаратів є в таких регіонах:

Читайте також  У МОЗ оголосили про термінові заходи через зростання хворих на COVID-19

Закарпатська область

всього – 217 594

AstraZeneca – 81 670

Sinovac (CoronaVac) – 28 821

Pfizer-BioNTech – 68 928

Moderna – 38 175

Волинська область

всього – 264 280

AstraZeneca – 80 912

Sinovac (CoronaVac) – 35 363

Pfizer-BioNTech – 139 170

Moderna – 8835

Луганська область

всього – 318 253

AstraZeneca – 114 930

Sinovac (CoronaVac) – 82 390

Pfizer-BioNTech – 75 708

Moderna – 45 225

Чернівецька область

всього – 274 231

AstraZeneca – 72 070

Sinovac (CoronaVac) – 43 470

Pfizer-BioNTech – 115 656

Moderna – 43 035

Нестача препаратів у регіонах позначається і на темпах вакцинації. У список аутсайдерів входять Луганська область – 242 317 вакцинованих, Волинська область – 255 251; Чернівецька область – 258 420. Водночас Дніпропетровська, Харківська, Львівська та Київська області, які мають достатньо вакцини, лідирують і за темпами імунізації населення.

Вакцинують не тих

Найближчим часом Україна навряд чи зможе щепити більшість громадян, тому зараз важливо зосередитися на певних групах. Експерти підкреслюють: якщо вакцинувати пенсіонерів і людей із хронічними недугами, то нове зростання захворюваності буде, але смертність не досягне критичної позначки.

“У нас літнє населення вакциновано лише на 17%. Тобто, коли Дельта набере обертів, ми будемо мати не менше, а навіть більше ураження наших громадян. Темпи вакцинації показують, що ми не тільки наближаємося до країн третього світу, ми такою країною фактично є”, – зазначив лікар-епідеміолог Андрій Александрін.

Щоб стимулювати вакцинацію груп ризику, влада повинна поміняти інформаційну кампанію: адже люди похилого віку в Україні поки роблять щеплення менш охоче, ніж інші. Крім того, у віддалених селах можна отримати щеплення тільки одним-двома препаратами – у пацієнтів немає можливості вибирати, в результаті вони неохоче звертаються до лікарів.

“Ще раз хочу нагадати – концентруйтеся на вакцинації неімунних, які не хворіли, на людях із груп ризику. Їх як і раніше дуже багато. І вони повинні бути захищені”, – зазначила провідна інфекціоністка МОЗ Ольга Голубовська.

Українці не розуміють важливості вакцинації

МОЗ провалило комунікацію з населенням, і передусім це стосується ефективної соціальної реклами. У супермаркетах, транспорті, на телебаченні практично немає пропаганди вакцини. Навіть сімейні лікарі не пропонують людям зробити щеплення, не дають необхідну інформацію. До того ж, у нашій країні сильно розвинена антивакцинаторська кампанія, яку підтримують навіть представники влади.

Читайте також  На Волині чоловік втопив авто у ставку

“Не секрет, що деякі медики самі відмовляють людей від вакцинації. Це відбувається через відсутність знань та інформації. Крім цього, в Україні сильно розвинена антивакцинальна кампанія. Можу припустити, що якраз у селах і районах найбільше дивляться телевізор. Де в різних шоу депутати і політики дозволяють собі висловлюватися проти вакцин. Водночас вони не несуть жодної відповідальності за свої слова. Також влада спочатку неправильно вела вакцинальну кампанію, вона була спрямована на залякування, розвиток міфів, і в результаті все це формує в людей недовіру”, – говорить Александрін.

Проблеми з обов’язковою вакцинацією

7 жовтня в Міністерстві охорони здоров’я визначили перелік професій, для яких щеплення проти коронавірусу є обов’язковими. Йдеться про співробітників органів виконавчої влади, вчителів та викладачів. Водночас експерти критикують рішення влади – зокрема, через неповний перелік професій, яким необхідно зробити щеплення.

“Перелік, який вказаний у наказі, не зовсім адекватний. Тому що мова суто про держслужбовців і педагогів. Але до цього списку також входять і медики, працівники транспортної інфраструктури, співробітники закладів громадського харчування і так далі. Тому тут виникає запитання, чому перелік МОЗ настільки обмежений?” – зазначив глава Національної медичної палати Сергій Кравченко.

Александрін також вважає, що список зазначених професій варто значно розширити. “Я підтримую обов’язкову вакцинацію, але не підтримую цей наказ МОЗ. Якби цей документ був затверджений, то він викликав би соціальне обурення серед суспільства: чому там немає медиків, чому немає груп ризику та інших професій?” – вважає епідеміолог.

Контроль карантину

Влада в ситуації поширення інфекції повинна створити чіткі умови соціальної взаємодії та роботи для всіх громадян і жорстко вимагати їхнього виконання, вважає Александрін. Він навів приклад Італії, де дотримуються пандемічних заходів. “Ті ж кінотеатри. Їхні відвідувачі сидять у шаховому порядку”, – зазначив лікар.

“Будь-який локдаун є останнім заходом бездіяльності держави, до якого вона може вдатися. Я є противником подібних заходів. Вважаю, що потрібно поставити чіткі вимоги. Наприклад, перед тими ж кінотеатрами. Всі сидять у шаховому порядку, але рівень CO₂ в цьому кінозалі не повинен перевищувати 800. Якщо ви зможете створити таку систему вентиляції, приплив і відтік, кратність повітрообміну, якщо ви зможете створити температуру повітря в цьому залі +18… +21 градус і вологість повітря 40-60%, ви маєте право працювати. Але якщо хоч один із цих показників перевищений, ви не маєте права працювати”, – підкреслив він.

“Що б ми не робили, які б “червоні” зони не малювали, доти, поки у нас буде такий стан із громадським транспортом – а в годину-пік кожен може подивитися, наскільки забиваються наші маршрутки, трамваї, автобуси, метро, – ми стикаємося з величезними ризиками. У нас система створена в такий спосіб, щоб ми масово поширювали інфекції”, – зазначив фахівець.

Читайте також  Бавився запальничкою: 5-річний хлопчик згорів у копиці сіна

На практиці ж картина далека від ідеалу. Наприклад, кореспондент OBOZREVATEL, який нещодавно відвідав кінотеатр “Оскар”, розташований у ТРЦ Smart Plaza в районі КПІ, розповів, що квитки продаються на всі місця, а відвідувачі перебувають у залі без масок. При цьому жодних документів при вході не просять.

Критична ситуація в лікарнях

Згідно з даними РНБО, в деяких регіонах уже не вистачає місць у ковідних лікарнях. До того ж, відкриття нових відділень не вирішує проблему напливу пацієнтів, бо не вистачає лікарів. Критична ситуація на 12 жовтня зафіксована в таких областях:

Донецька – зайнято 74,5% ліжок;

Запорізька – зайнято 69,4% ліжок;

Харківська – зайнято 68,9% ліжок;

Одеська – зайнято 68,8% ліжок;

Дніпропетровська – зайнято 64,1% ліжок.

Достатня кількість місць для хворих із COVID-19 – тільки в Києві, Тернопільській, Закарпатській, Полтавській, Черкаській та Кіровоградській областях.

“Одесити вже лежать у Біляївці, у Чорноморську і навіть везли одного тяжкого в Роздільну. Реанімаційних місць одиниці. І щойно вони звільняються, їх одразу займають. У нас тепер навіть з’явилося поняття “черга в реанімацію”, – нещодавно розповіла волонтерка Катерина Ножевнікова.

Підробка сертифікатів

Як це було і з ПЛР-тестами, є люди, які незаконним способом намагаються отримати COVID-сертифікати – фейкові документи вже заполонили чорний ринок, а недобросовісні “бізнесмени” наживаються на здоров’ї українців. Влада ж досі не ухвалила законопроєкту, що вводить кримінальну відповідальність за підробку сертифікатів. Детальніше про це читайте тут.

Що в підсумку?
Україна як і раніше посідає лідерські позиції із захворюваності на COVID-19. Тільки за останню добу в країні було зафіксовано майже 12 тисяч нових випадків коронавірусу. І, незважаючи на сумну статистику, більше ніж половина українців усе ще не хочуть робити щеплення. Водночас усі експерти підкреслюють: вакцинація – необхідний захід у розпал епідемії. Чергова хвиля вже наочно показала ефективність щеплень – у реанімаціях немає пацієнтів, які встигли пройти повний курс імунізації. Навіть якщо такі громадяни хворіють, то набагато легше переносять інфекцію. Вони не вмирають і не страждають від наслідків COVID-19.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело