В Ізраїлі підліток помер від рідкісної хвороби, яку пов’язують із COVID-19

В Ізраїлі в суботу, 9 жовтня, вперше помер підліток із рідкісним діагнозом – синдромом мультисистемного запалення (PIMS). Цей стан іноді розвивається у дітей, які хворіли на коронавірус.

В Ізраїлі підліток помер від рідкісної хвороби, яку пов'язують із COVID-19

Хлопцеві на ім’я Аден Джамал Фаюм було 16 років, він не був вакцинований від COVID-19. Про це пише місцеве видання The Jerusalem Post, посилаючись на Дитячий медичний центр “Шнайдер”, де намагалися врятувати дитину.

Спочатку підліток проходив лікування в медичному центрі Меїр, однак два тижні тому його перевели в реанімацію через погіршення стану. Протягом 10 днів пацієнт був під’єднаний до апарату ЕКМО, який бере на себе функції людських легенів і серця – насичує організм киснем і переганяє кров.

Незважаючи на всі зусилля медиків, врятувати неповнолітнього не вдалося. Зазначається, що PIMS є досить рідкісним постковідним синдромом – такий діагноз в Ізраїлі поставили менш ніж 100 дітям, причому близько половини випадків припало на хвилю захворюваності штамом Дельта.

“Я думаю, що ми спостерігаємо зростання PIMS в останні тижні”, – сказав лікар Офер Шиллер із центру “Шнайдер”.

Раніше в Ізраїлі також госпіталізували з цим запальним синдромом 6-місячну дитину. У критичному стані її під’єднали до ЕКМО і провели операцію.

Синдром мультисистемного запалення у дітей і підлітків, який може бути пов’язаний із COVID-19 або PIMS, вражає одразу кілька систем організму, викликає зниження тиску і підвищення температури тіла до 38.5 °C і вище. За своїми клінічними проявами він схожий на синдромом Кавасакі.

Читайте також  Кабмін оголосив про продовження карантину в Україні

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело