В Україні катастрофічний дефіцит газу: може не вистачити опалювати всю зиму

В Україні катастрофічний дефіцит газу: може не вистачити опалювати всю зиму

Яка зима чекає на українців

Опалювальний сезон вже зовсім близько, але запаси ключових видів палива – газу і вугілля в Україні нижче необхідних. Основна проблема – ціни на ці енергоресурси на європейському ринку досягли рекордних значень.

До яких неприємностей це може призвести у прийдешній зимі, передає “УНІАН”.

Вже зараз ціна газу в Європі перевищила тисячу двісті доларів за тисячу кубів, встановивши абсолютний історичний рекорд. Хоча звична його вартість не перевищує триста доларів. Однак, газу в європейських і українських сховищах недостатньо: вистачить тільки якщо не буде тривалих сильних морозів.

На вугілля вартість з початку року зросла в два рази – до 200 доларів за тонну. Але його також недостатньо – менше мільйона тонн.

“Величезна робота йде в напрямку визначення, як пройти цю зиму. Ми розуміємо, що зіткнулися з надзвичайно складною газовою кризою. Вона не українська, вона загальноєвропейська, ймовірно, вплине на весь світ”,-заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

На початок жовтня Україна закачала в свої сховища 18,8 мільярда кубів газу, але близько чотирьох мільярдів належить іноземним компаніям і просто зберігається в нашій підземці. Для прикладу, до початку минулого опалювального сезону, завдяки низьким цінам на газ, національні сховища були заповнені майже до максимуму – понад 28 мільярдів кубометрів.

Нещодавно, держхолдинг “Нафтогаз України” заявив, що через астрономічні ціни на блакитне паливо не вистачає майже сорок п’ять мільярдів гривень, щоб докупити заплановані 900 мільйонів кубів.

Ціни на газ
На Українській енергетичній біржі ціна тисячі кубометрів газу вже досягла 30 тисяч гривень. Експерти припускають, що скоро може вирости і до 40 тисяч. Голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів Артем Компан вважає, що до кінця поточного року ціни на газ можуть продовжити своє зростання.

Читайте також  «Нафтогаз» знову підвищив місячну ціну на газ: скільки платитимемо

“Прогноз в поточних ринкових умовах справа невдячна. Можна очікувати, що нижче поточних рівнів ціна опускатися до кінця року не буде. Але вона може продовжити зростання на новинах по “Північному потоку-2″, результатах виборів у Німеччині і можливому похолоданні”, – пояснив Компан.
Дефіцит газу можливий
На початок жовтня Україна закачала достатньо газу для проходження стандартної для останніх років теплої зими. Але, якщо морози в січні і лютому встановляться надовго, то блакитного палива всім може не вистачити.

За планом на поточний рік держкомпанія “Укргазвидобування” повинна видобути 13,2 мільярда кубометрів газу, що становить в середньому 37 мільйонів кубів на добу. Якщо додати видобуток приватних компаній, то виходить загальний обсяг видобутку в розмірі 55 мільйонів кубометрів газу на добу.

В цілому потреба країни в газі взимку становить щодоби близько 130-140 мільйонів кубометрів. Побутові споживачі і виробники тепла разом споживають близько 15-16 мільярдів кубометрів газу на рік або 80-90 мільйонів кубометрів газу на добу.

“Обсягу газу в ПСГ повинно вистачити, якщо не настануть додаткові обставини, які приведуть до збільшення відбору газу. Низькі температури, скажімо в січні-лютому, можуть внести свої корективи, і у нас можуть виникнути добові дефіцити ресурсу в розмірі від 15 до 30 мільйонів кубів”, – вважає Компан.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело