Дитину врятували, але серце мами не витримало: подробиці трагедії в лікарні Харкова

Дитину врятували, але серце мами не витримало: подробиці трагедії в лікарні Харкова

У Харкові від коронавірусу померла 37-річна породілля Олена С. Лікарі майже три тижні боролися за її життя, але врятувати так і не змогли. В Олени залишився новонароджений син Давид, йому всього пів місяця. Зараз він також перебуває в лікарні під наглядом лікарів.

Дитина втратила маму через два тижні після народження
29 вересня в Харківській обласній лікарні від коронавірусу померла 37-річна Олена С. Жінка була госпіталізована вже на сьомому місяці вагітності, коли у неї були вражені 90% легень. Хоча спочатку хвороба не давала про себе знати.

Спершу лікарі поклали жінку на кисневий концентратор. Але COVID-19 швидко прогресував, тому було вирішено зробити кесарів розтин і врятувати дитину.

Так, 14 вересня на світ з’явився Давид. Перший час немовля перебувало в інтенсивній терапії. Лікарі побоювалися за життя дитини, але у неї розкрилися легені – це вже хороший знак.

Але ось самій Олені ставало все гірше, хоча лікарі боролися за неї як могли. Коли сатурація сильно впала і жінку довелося інтубувати, у неї вже було тотальне ураження легень. В результаті серце пацієнтки не витримало, новонароджена дитина позбулася мами.

Це була довгоочікувана вагітність
Зараз рідні Олени займаються похороном. А Давида виховуватимуть бабуся і батько дитини.

Померла була родом із Харківської області. Коли вона завагітніла, вакцинація в Україні була лише на старті. А коли щеплення стали доступними, то у жінки була вже друга половина вагітності, розповідає одна зі знайомих Олени.

До слова, зараз у Харківській обласній лікарні лежать із коронавірусом ще дев’ять майбутніх мам.

Ще одна знайома Інна Тасун у соцмережах розповіла, що Олена була “спокійною, відкритою і веселою”, а її вагітність була довгоочікуваною. “Страшно уявити, як народитися, а мами поруч немає. Уколи, крапельниці, та немає мами. Мені моторошно до мозку кісток”, – писала вона.

Читайте також  "Сердечко так і не застукало": у Запоріжжі помер хлопчик, якого у комі забрали з дитячого табору

У Харкові нікуди везти хворих
У Харківській області ситуація з коронавірусом зараз дуже важка. Кількість інфікованих зростає швидко, а в лікарнях першої хвилі пацієнтів уже кладуть у коридорах. МОЗ лише днями дозволило регіону відкрити один лікувальний заклад другої хвилі, тоді як самі харків’яни просили хоча б три-п’ять.

Національна служба здоров’я України досі не уклала контрактів із COVID-лікарнями, які вже мали почати приймати пацієнтів. Хворих харків’ян уже кілька днів везуть у районні медичні заклади, тому що в самому обласному центрі місць просто немає.

А лікарям забороняють говорити про проблеми з ліжками в лікарнях, нестачу ліків і дефіцит кисню для пацієнтів. Погрожують навіть звільненнями. І це при тому, що медики і так працюють понад норму і буквально валяться з ніг.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело