Як працюють школи в жовтій зоні та хто має переходити на дистанційку: пояснення

З 23 жовтня Україна перейшла в жовту зону карантину. Тому тепер не всі заклади освіти зможуть працювати у звичному форматі. Детальніше про роботу шкіл та садочків на карантині – читайте у статті.


Уряд оновив постанову про карантинні обмеження у жовтій зоні. Школи та садочки можуть працювати очно, змішано або дистанційно.

Які заклади освіти можуть працювати очно
Згідно з рішенням уряду, у жовтій зоні можуть працювати лише ті заклади освіти, де щонайменше 80% персоналу закладу мають COVID-сертифікат.

Підтвердити це можна одним з документів:

“жовтим” сертифікатом (підтверджує отримання 1 дози вакцини);
“зеленим” сертифікатом (підтверджує завершення вакцинації);
міжнародним свідоцтвом про вакцинацію;
довідкою 063 (видається сімейним лікарем після щеплення однією дозою вакцини).

Також працівники закладів освіти, які вже перехворіли на коронавірус, зможуть пред’явити довідку про одужання або здати негативний ПЛР-тест.

Довідка! У Міносвіти наголосили, що довідки про строк чинності жовтих COVID-сертифікатів становить 120 днів, зелених сертифікатів – 365 днів. Термін дії сертифіката про одужання становитиме 180 днів.
Важливо – вимога щодо 80% вакцинованих працівників не поширюється на 1 – 4 класи та дитсадки. Початковій школі та садочкам дозволили працювати в усіх зонах карантину, попри рівень вакцинації персоналу.

Маленькі діти мають бути максимально залучені в освітній процес. Тому ми пом’якшуємо вимоги до карантинних обмежень та дозволяємо дитячим садочкам та початковій школі працювати незалежно від рівня епідемнебепеки,
– запевнив очільник МОЗ

Які заклади освіти мають працювати дистанційно
У МОН наголосили, що 5 – 11 класи шкіл та виші, де менше 80% персоналу мають COVID-сертифікати, не можуть приймати школярів та студентів, тому вони переходять на дистанційну роботу.

Додамо, що у жовтій зоні школам заборонили проводити масові заходи за наповненістю залів понад дві третини місць. Також у шкільних їдальнях має бути не більше 4 учнів за столом, а відстань між ними має бути мінімум 1,5 метри.

Читайте також  Спізнився на 5 хв і втратив роботу: які сюрпризи готує новий Трудовий кодекс

Закритися на карантин можуть і школи, де вакцинована достатня кількість персоналу, але понад 50% класів там пішли на самоізоляцію. Натомість один клас відправляють на самоізоляцію після виявлення хоча б одного випадку COVID-19.

Що робити, якщо в учня виявили ознаки COVID-19? У такому випадку він повинен одразу одягнути маску. Окрім того, його мають ізолювати у спеціально відведене приміщенні закладу та поінформувати батьків.

Після вилучення учня з симптомами інфекційної хвороби в класі, де він перебував, потрібно провести провітрювання поза графіком та дезінфекцію поверхонь. У разі підтвердження випадку COVID-19 в одного з учнів, всі інші діти відповідного класу повинні піти на самоізоляцію та здати тести.

До слова, Кабінет міністрів України підтримав відповідне доручення МОЗ, яке дозволяє примусово вакцинувати вчителів, щоб подолати коронавірус. Віктор Ляшко запевнив, що обов’язкова вакцинація є законною і не суперечить правам людини.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело