У який період хворі на COVID-19 мають найбільший ризик заразити коронавірусом інших – дослідження

У який період хворі на COVID-19 мають найбільший ризик заразити коронавірусом інших – дослідження

Дослідження стосується початкового штаму коронавірусу, тому, як нові штами впливають на динаміку зараження, наразі достеменно невідомо.

Найбільша ймовірність заразитись від хворого на COVID-19 – в проміжку між 2 днями до та 3 днями після появи симптомів коронавірусу. Найвищий ризик зараження – у день появи симптомів.

Про це свідчать результати дослідження науковців, які аналізували механізм передачі і зараження коронавірусною інфекцією серед населення китайської провінції Чжецзян з січня по серпень 2020 року, пише Medical News Today.

У дослідженні взяли участь 730 людей в яких діагностували COVID-19 і 8852 людини, котрі контактували з цими хворими. У них регулярно брали аналізи для тестування і стежили за їхнім станом щонайменше 90 днів після контакту, щоби переконатись, чи не з’явились симптоми пізніше.

Науковці дійшли висновку, що люди з безсимптомним перебігом радше за все заражались від таких же безсимптомних хворих. До того ж безсимптомні хворі мали нижчу ймовірність заразити інших, ніж хворі з легким чи середнім ступенем захворювання.

Також вчені з’ясували, як на шанс заразитися впливали місце й вид контактів.

Люди, які перебували в одному приміщенні, або ті, хто мав багато контактів з хворими на COVID-19, мали значно вищий ризик заразитись, ніж ті, хто мав поодинокий контакт із хворим у транспорті чи закритому приміщенні поза домом.

Якщо ж контакт відбувся з двома різними хворими в різних місцях, то ймовірність заразитись теж відповідно збільшувалася.

Утім це дослідження стосується початкового штаму коронавірусу, адже проводилося ще до розгортання вакцинації і появи нових штамів, зокрема “Дельти”. Тож фахівці кажуть, що потребують нового, більш актуального дослідження.

Читайте також  Вчені знайшли препарат, здатний знищити COVID-19

“Як нові штами впливають на динаміку зараження, наразі не зрозуміло. Ми потребуємо окремих досліджень, щоби з’ясувати поширення зі штамом “Дельта” та поширення серед вакцинованих людей”, – сказав доктор Мартінез.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело