Звільнення та недопуск до роботи, так роботодавці дискримінують своїх працівників при відмові вакцинації. Повне пояснення Кабміну

Відмова працівника від вакцинації не може вважатися порушенням трудової дисципліни.

Працівники можуть відмовитися від вакцинації проти COVID-19. Роботодавці не мають правових підстав змушувати їх отримувати щеплення та притягувати до дисциплінарної відповідальності за відмову це робити.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на роз’яснення Міністерства економіки України.

Зазначається, що згідно з українським законодавством, повнолітня дієздатна особа має право відмовитися від лікування. А медична допомога фізичній особі старшій за 14 років надається лише за її згодою.

Крім того, відповідно до Кодексу законів про працю України, будь-яке обмеження прав працівників та дискримінація, зокрема – залежно від стану здоров’я, не допускається. Тому відмова від вакцинації не є порушенням трудової дисципліни, через що роботодавець може звільнити працівника.

Відмова працівника від вакцинації не може вважатися порушенням трудової дисципліни, – йдеться у повідомленні.

При цьому у резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи йдеться про те, що вакцинація не є обов’язковою і що ніхто не може зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації.

А Міністерство охорони здоров’я в наказах зазначало, що в Україні вакцинація буде добровільною для усіх груп населення та професійних груп.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, не вбачається правових підстав у роботодавця примушувати працівників вакцинуватися від коронавірусної хвороби COVID-19 та/або притягати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову вакцинуватися від цієї хвороби, – повідомили в Мінекономіки.

Читайте також  Коронавірус лютував ще в давнину: науковці сказали, скільки часу пішло на перемогу над хворобою

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело