Як зібрати дитину в школу: скільки це коштує і як заощадити

Фахівці відзначають, що в цьому році зібрати дитину з нуля в старшу школу варто 7,2 тисячі гривень, а це на 1240 гривень менше, ніж у минулому році. Цікаво, що найбільше витрачають на одяг і взуття для учнів 9 – 11 класів.

джерело: 24 канал

Спеціально для редакції Освіта 24 фахівці гіперпростору оголошень IZI.ua і маркетплейсів Prom.ua та Bigl.ua розповіли, скільки коштує зібрати дитину в школу і як на цьому заощадити.

Скільки коштує зібрати дитину в школу
Гроші на старшокласника
Найбільше батьки витрачають на одяг і взуття – 3802 гривні. Рюкзак або сумка обійдуться в 540 гривень, а спортивна форма – в 1450 гривень (спортивний костюм – 730 гривень, а кросівки або кеди – 720 гривень).

Менше ніж інші, батьки старшокласників витрачають на канцтовари – 422 гривні.

Гроші на першокласника
У той же час на збори першокласника і п’ятикласника витрачають стільки ж, скільки і в минулому році: так, шкільне приладдя для першокласника обійдуться батькам у 6,1 тисячу гривень:

2830 гривень витрачають на одяг (сорочки і блузки – 1260 гривень за 3 штуки, на брюки – 790 гривень за 2 пари),
на рюкзаки – 750 гривень,
на взуття – 400 гривень.
на спортивний костюм витрачають 480 гривень, а на спортивне взуття і футболки – 440 гривень.
Всього спортивний одяг та взуття купують за 1360 гривень, що на 15% менше ніж у 2020 році.

Найчастіше купують кросівки зі світиться підошвою, дітям вони дуже подобаються. Також попитом користуються черевики на липучках, мокасини і навіть кросівки,
– розповідає керівник прес-служби Prom.ua Лілія Овчинникова.

Крім того, на канцтовари батьки першокласників витрачають 774 гривні і це на 112 гривень більше, ніж влітку 2020 року. Найбільш витратні – обкладинки для книг (230 гривень за 10 штук), пенали (170 гривень) і олівці (96 гривень за набір).

Читайте також  Іспит на рівень володіння українською мовою: хто має складати та яким він буде – деталі

Гроші на 5-класника
Щоб зібрати дитину в школу, потрібно витратити 5,8 тисячі гривень на одяг – 2290 гривень, на взуття – 400 гривень, а на портфель – близько 750 гривень.

Спортивний костюм обійдеться в 480 гривень, а кросівки або кеди – в 440 гривень. На канцтовари витрачають більше всіх – 954 гривні, що на 180 гривень більше ніж канцтовари для першокласника, і на 532 гривні більше – ніж для старшокласника.

Як заощадити на зборах дитини до школи
Лайфхак №1
За словами експертів, для того, щоб заощадити на шкільній одязі можна купити базовий набір одягу на перший час, а потім докупити те, що потрібно після того, як спадуть ажіотаж і ціни.

Лайфхак №2
Для того щоб заощадити на канцтоварах, краще купувати їх заздалегідь – в кінці липня або початку серпня. Так, на Prom.ua в цей період багато продавців можуть продавати товари за оптовою ціною (від 5 – 15 штук).

За даними маркетплейса Bigl.ua найпопулярніший товар з набору для школярів – це рюкзаки. Для старшокласників купують спортивні та міські моделі, в середньому вони, як і в минулому році, коштують 500 гривень.

А для дітей молодшого віку з ортопедичною спинкою і великою кількістю відділень, а витрачають на такі портфелі близько 720 гривень.

У минулому році батьки вибирали більш дорогі моделі шкільних рюкзаків – середня вартість була на 15% вище. Але попит на них був менше. Швидше за все, це пов’язано з карантином, тому що дітям просто не потрібно було носити в школу зошити і книжки, всі вчилися вдома,
– каже головний аналітик маркетплейса Bigl.ua Олександр Бондаренко.

Читайте також  Про те, чи підуть діти 1 вересня в школу, дистанційне навчання і ЗНО: інтерв’ю Сергія Шкарлета

За його словами, при підготовці до цього навчального року кількість онлайн-замовлень на портфелі зросла на 60%.

Лайфхак №3
Щоб рюкзак прослужив довше, варто звертати увагу не тільки на тканину, але і на фурнітуру: блискавки, кріплення. Вони повинні бути міцними, з металу або якісного пластику. Зокрема, популярні моделі рюкзаків з невеликими ніжками.

Удвічі частіше купують і шкільну форму, не дивлячись на те, що вона вже не обов’язкова. За комплект з 2 предметів (сарафан з блузою або штани з сорочкою) в середньому платять 510 гривень.

Більше витрачають і на щоденники з зошитами – в середньому 205 гривень (в минулому році було 155 гривень).

Крім того, фахівці відзначають, що в шкільну моду повернулися банти, продають і зроблені вручну обручі з бантами. На додаток до них купують шпильки з квітами і метеликами з фетру. Такі прикраси коштують 150 гривень.

Лайфхак №4
Напередодні початку навчального року батьки замислюються про покупках ноутбуків, планшетів і комп’ютерів для навчання. Щоб заощадити, багато хто хоче купити гаджети на вторинному ринку.

За даними гіперпростору оголошень IZI.ua, техніку з рук можна купити в середньому в 2 рази дешевше, ніж нову. При цьому 75% пристроїв продаються в чудовому стані.

Так, на IZI.ua найбільше оголошень про продаж ноутбуків. У лідерах Asus, Dell, Lenovo і HP. Серед планшетів лідирують Samsung і Apple. Також купують Комп’ютерні комплектуючі: принтери, клавіатури, карти пам’яті і мишки.

До слова, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив , що в цьому році школярі розпочнуть навчання в очному режимі без дистанційки. Однак якщо протягом року школа не зможе працювати очно, то будуть організовані інші форми (змішана або дистанційна).

Читайте також  На Прикарпатті патрульні допомогли дитині, яка вела π’яну маму додому з Першого дзвоника

 

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело