Для людей, які хворіли на коронавірус, може бути достатньо однієї дози вакцини Pfizer

Нове невелике дослідження показує, що деяким людям може знадобитися лише одне щеплення вакцини Pfizer, щоб отримати міцний імунітет від коронавірусу. Це стосується тих, у кого раніше підтвердили SARS-CoV-2.

Так, вчені під керівництвом доктора Джеймса Моя медичного центру університету в Чикаго, запевнили, що спостерігали вищі рівні антитіл до коронавірусу в раніше інфікованих осіб після 1 дози вакцини Pfizer. Вони порівнювали з пацієнтами, які отримали дві дози вакцини і раніше не хворіли.

Ба більше, якщо раніше інфікованим людям вводили другу дозу вакцини Pfizer, то це мало сприяти подальшому підвищенню рівня їхніх антитіл. Тож, вони припустили, що особи з підтвердженою попередньою інфекцією COVID-19 можуть бути достатньо захищені від повторного зараження.

«Одноразова доза може також звільнити доступність мільйонів додаткових доз для інших країн», – повідомила група Моя.

Людям, які ніколи раніше не стикалися з SARS-CoV-2, для досягнення хорошого рівня захисних антитіл обов’язково потрібні дві дози вакцини.

Нове дослідження було невеликим. Методом ПЛР протестували 29 жителів району Чикаго, які вже хворіли на COVID-19.

Інша група – 30 добровольців, які раніше не були інфікованими.

Середній вік учасників – 42 роки.

Приблизно три чверті складали жінки.

Експерти з інфекційних хвороб наголосили, що результати можуть бути важливими для розповсюдження вакцин у Сполучених Штатах та у всьому світі. І закликали Центрам США з контролю та профілактики захворювань оновити рекомендації для тих, хто переніс попередню інфекцію.

Читайте також  “Спочатку померла дружина, а потім син і невістка”: коронавірус забрав життя цілої сім’ї депутата

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело