Буде гірше, ніж у Росії? Александрін заявив про великі проблеми України через штам Дельта

Статистика захворюваності на коронавірус в Україні містить елементи маніпуляцій, про спад епідемії говорити не доводиться. Новий Дельта-штам набирає обертів у країні і з часом може стати причиною великих втрат серед населення похилого віку, якщо темпи вакцинації груп ризику не будуть суттєво прискорені.


Закриті приміщення без вентиляції становлять найбільшу загрозу з точки зору зараження COVID-19. Таку думку в ефірі телеканалу OBOZREVATEL висловив лікар-епідеміолог, засновник NEGIC, голова ГО “Інфекційний контроль в Україні” Андрій Александрін. Далі наводимо його пряму мову.

Спаду COVID-19 не було, позитивна статистика – маніпуляція?
Я не зовсім згоден, що в нас була фаза спаду захворюваності. Дійсно, у нас зменшилася кількість виявлених випадків, знизилася кількість госпіталізацій, але водночас ми відзначали якусь маніпуляцію. Тому що це нонсенс, коли кількість госпіталізованих протягом останнього місяця перевищувала кількість вперше виявлених.

Наприклад, 20 липня було виявлено 655 нових випадків, а госпіталізовано 508. У США або Великобританії процент госпіталізованих серед вперше виявлених не перевищував 4,5%, а у нас це 70%, 80% і навіть більш ніж 100%. Це статистичний нонсенс. Це означає, що виявлених випадків має бути в 10 разів більше. Єдиний показник, на який ми можемо спиратися, – це рівень госпіталізації та рівень смертності, а не кількість вперше виявлених.

Це вказує на слабке тестування нашого населення або неякісні тест-системи. Ми побачили і досить великий перекіс. Якщо раніше населення у нас переважно тестувалося методом ПЛР або ІФА, то останнім часом перевагу віддають швидким тестам. Вони не є настільки точними. Цей факт теж слід враховувати.

Чому Дельта-штам в Україні може забрати багато життів
У нас уже є Дельта-штам, він тільки набирає обертів. Дуже добре в цьому випадку порівнювати, як розвивається ситуація в двох країнах – в Російській Федерації та ув Великобританії.

Читайте також  "Нестримний мороз повернеться у цю область прямо сьогодні, синоптики кажуть про загрозу від погоди": хлине снігопад і дощ...

І там, і там ми бачимо значний підйом захворюваності. Ба більше, за рівнем захворюваності там відзначаються піки. Але в РФ також відзначаються піки з госпіталізації важких форм COVID-19 і піки з летальних випадків, а в Великобританії, навпаки, за високого рівня захворюваності поодинокі випадки госпіталізації і смертності. Тому що держава взяла на себе зобов’язання і вакцинувала в першу чергу всі групи ризику.

На сьогодні у Великобританії хворіють переважно невакциновані верстви населення – діти й молодь. Вони не погіршують статистику госпіталізації та смертності.

Охоплення щепленнями в нашій країні становить всього 3,5%, а групи ризику ще менше. Наприклад, з групи людей віком 80+ вакциновано всього 2%. Це означає, що держава не забезпечила охоплення вакцинацією саме груп ризику.

Тому можна припустити, що у нас ситуація буде розвиватися за сценарієм РФ і навіть гірше, тому що в нас охоплення набагато менше, ніж у тій самій РФ, яке становить 12%.

Чи захищені від Дельта-штаму вакциновані?
Вакцина вже довела свою ефективність від 60% і вище, вона мінімізує ризик захворювання – це відмінно. Але найголовніше – вакцина полегшує перебіг хвороби. Навіть якщо люди інфікувалися будучи вакцинованими, це мінімізує середній і важкий перебіг COVID-19, а також на 99% мінімізує летальні випадки. Тому я закликаю всіх вакцинуватися і не відкладати це на потім.

Закриті приміщення без вентиляції – головна загроза
Ситуація ускладнюється тим, що в нас досі з незрозумілих причин не налагоджена система епіднагляду за COVID-19. Відповідно, ми навіть не розуміємо, які штами циркулюють на території України.

Наприклад, той самий Інститут мікробіології, який уже зафіксував 4 випадки Дельта-штаму в Україні, говорив, що вони можуть взяти на себе вивчення циркуляції цих штамів. З боку уряду були обіцянки щодо додаткового фінансування, але його досі немає.

Читайте також  На Україну насувається циклон Lambert: синоптик уточнила наслідки (фото)

Я хотів би акцентувати на резонансному науковому доказі. У квітні 2021 року вийшла стаття в найавторитетнішому медичному журналі The Lancet про повітряний шлях передачі COVID-19.

Якщо раніше ВООЗ заявляла про те, що COVID-19 – це крапельна інфекція, відповідно, досить маски і фізичної дистанції, то на сьогодні є достатньо доказів, що епідеміологічно важливий шлях передачі при COVID-19 – повітряний, тобто через дрібнодисперсний аерозоль.

У нашій країні практично на всіх об’єктах, особливо соціально важливих – у садках, школах, лікувальних установах, у громадському транспорті – відсутня якісна механічна вентиляція, нормальна кратність повітрообміну. Тому в нас у зону ризику потрапляє все населення, яке перебуває в замкнених приміщеннях, що погано вентилюються.

Нам слід змінювати риторику і доносити до масового населення, що найголовніше на сьогодні – мінімізувати кількість людей у замкнених просторах і частіше провітрювати приміщення.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело