В Україні банки почали блокувати грошові перекази з картки на картку

В Україні банки стали блокувати грошові перекази з картки на картку. Заблокувати можуть навіть переказ на зовсім невелику суму. Банкіри вимагають підтвердження законності отримання грошей. НБУ, в свою чергу, говорить, що такі вимоги банків цілком законні.

Перекази з картки на картку блокуються в рамках фінансового моніторингу, який зараз активно проводиться в країні. Українців хочуть відучити користуватися “лівими” джерелами доходів. Все повинно бути враховано, і з кожної транзакції мають бути сплачені податки, вважає влада. Тому банкам доручили проводити жорсткий фінансовий моніторинг.

“Банк має право зупинити операцію, якщо вона є підозрілою. Також банк зобов’язаний зупинити операцію, якщо підозрює, що вона має ознаки кримінального злочину”, – йдеться в роз’ясненні НБУ.

В результаті такого моніторингу блокуються всі більш-менш підозрілі перекази з картки на картку. Такими чином намагаються запобігти даванню або одержанню хабара, відмиванню незаконно отриманих грошей, а також будь-яким фінансовим операціям, які намагаються провести без сплати податків.

Яким переказам з карти на карту будуть приділяти найпильнішу увагу
Операціям з РЕР (Politically Exposed Persons). До них відносяться чиновники, депутати, публічні особи.
Операціям з готівкою.
Незвичайним фінансовим операціям, не притаманним для даного клієнта.
Переказам ФОПів і компаній, які з’явилися недавно (менше трьох місяців тому).
Переказам на великі суми. У цьому випадку сума встановлюється самим банком, однак вона не може бути вище 400 тисяч гривень.
Що робити, якщо переказ з картки на картку заблокували
У цьому випадку досить буде надати банку документ щодо законності походження цих коштів. За доказ може підійти довідка про доходи, декларація, а також інформація про фінансову операцію, в рамках якої був здійснений грошовий переказ (останнє стосується лише ФОПів).

Читайте також  В Італії загинула 12-річна дівчинка з України

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело