Долари в Україні будуть продавати за новими правилами: чи вплине на курс

Національний банк змінив правила купівлі валюти для фізосіб-підприємців та юридичних осіб: раніше вони могли купувати долари тільки під конкретну мету, а тепер достатньо відкрити валютний рахунок і відправити заявку. Таке нововведення може збільшити попит на американську валюту і вплинути на її курс.


Як розповів у коментарі UBR заступник голови НБУ Юрій Гелетей, нововведення вплине на валютний ринок навіть більше, ніж попередні ослаблення правил. Теоретично спрощення доступу бізнесу до валютного міжбанку могло б чинити додатковий тиск на курс гривні – за рахунок підвищеного попиту на викуп ресурсу.

Фінансовий аналітик Василь Невмержицький вважає, що підвищитися попит на викуп валюти може у разі збігу кількох факторів. Серед них – необхідність для підприємців оплачувати форвардні контракти.

“Підприємець також може спробувати закрити валютний ризик – купити валюту сьогодні, щоб заплатити в майбутньому за контракт і в такий спосіб уникнути валютного курсоутворення. Крім того, покупка валюти може бути здійснена задля фіксації в ній ціни контракту. Наприклад, до імпортера сьогодні приїхали банани, він віддав їх на торговельну сесію. Якщо в нього є вільна гривня, він може зафіксувати вартість бананів у доларі і, знову ж таки, за цей долар оплатити імпортний контракт”, – навів приклади фінаналітик.

Читайте також  Чому зростає євро і що буде з курсом долара в Україні

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело