Податкова служба взялася за масову ліквідацію ФОПів: рахунок йде на десятки тисяч

Державна податкова служба взялася за ліквідацію реєстрації фізосіб-підприємців. ФОПи ліквідуються без попередніх перевірок і з’ясування обставин. Рахунок ліквідованим ФОПам вже йде на десятки тисяч.

Про те, що відбувається, пояснили в прес-службі ДПС. Виявляється “під ніж” йдуть підприємства, які тривалий час не здійснювали жодної господарської діяльності і при цьому від них давно не надходить ніяких платежів. Для того, щоби переконатися в тому, що підприємство не проводить господарської діяльності, зовсім не обов’язково проводити перевірку всіх цих ФОПів, кажуть у податковій службі.

Існує стандартний набір ознак, за якими можна визначити, що “пацієнт скоріше мертвий, ніж живий”. А, отже, сам ФОП не ховається від податків, а просто платити йому податки немає з чого.

ДПС розробила і затвердила Методичні рекомендації щодо організації комісій, які вирішують, наскільки доцільно проводити перевірки ФОПів у зв’язку з припиненням або взагалі не надходженням платежів від них. Адже багато громадян реєструвалися в свій час як ФОПи “з нагоди”, маючи в планах подальше зайняття підприємницькою діяльністю. Однак щось у них не вийшло, або вони на самому початку відмовилися від цієї затії.

Таким чином, підприємства немає, податки від нього не надходять, а держава тішить себе марними ілюзіями, що у неї є ще один платник податків. Зараз такі підприємства ДПС вирішила зняти з реєстрації, щоби зважити, скільки реально є в країні “бойових штиків”, здатних давати до бюджету хоч якісь надходження.

“Протягом січня – червня 2021 року зазначеними вище комісіями розглянуто 112,7 тис. висновків доперевірочного аналізу щодо недоцільності проведення перевірки, за результатами розгляду яких 82,4 тис. фізичних осіб зняті з обліку в контролюючих органах без проведення документальних перевірок”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також  Українці продовжують масово повертатися додому з-за кордону

При цьому, як пише прес-служба, залишається ще чимало ФОПів, які подали в ДПС заяви про зняття їх із податкового обліку, і стосовно яких будуть вирішуватись питання найближчим часом.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело