Народні прикмети на Івана Купала: що можна і що не можна робити

Народні прикмети на Івана Купала: що можна і що не можна робити

Щоліта відзначається веселе народне свято – Івана Купала. Воно об’єднує в собі язичницькі та православні ознаки. Realist.online розповідає, на які народні прикмети слід звернути увагу 7 липня.

Що не можна робити на Івана Купала:

  • Вважається, що у цей час прокидається всяка лісова нечисть, тому у цю ніч не можна спати.
  • Щоб родина не збідніла, її членам на Івана Купала краще нічого не віддавати, не продавати і не позичати.
  • Якщо ви знайшли на дорозі гроші, навіть велику суму – їх в жодному разі не можна брати.
  • У ніч на Івана Купала не можна купатися в річці або озері, щоб русалки або водяний не затягли під воду. Купатися можна тільки на світанку або до заходу сонця.
  • 7 липня особливо слід триматися подалі від води вагітним, дітям і літнім людям. Водяна нечисть може нашкодити беззахисним організмам цих людей.
  • Жінкам не можна відзначати Івана Купала, не побувавши біля багаття – так роблять тільки відьми.

Що можна робити на Івана Купала
За старих часів вважалося, що в ніч на Івана Купала духи землі, води і вогню говорять з людьми, а отже, це найкращий час, щоб попросити у древніх могутніх сил про допомогу в справах і дізнатися про своє майбутнє.

У купальських вогнищах спалюють одяг хворих людей, щоб недуга пішла і більше не поверталася. Крім того, вірять, що вся вода в цей день набуває цілющих властивостей. Вважається, що купання в річці, ставку або озері на Іванів день допоможе позбутися від усіх хвороб. Жінки вмиваються ранковою росою, щоб зберегти молодість і привабливість, чоловіки – щоб стати витривалішими і сильнішими.

На Івана Купала прийнято заготовлювати лазневі віники. Вважається, що гілки, зрізані і висушені в цей день, зберігають свої цілющі властивості цілий рік. Крім того, жінки поповнюють запас лікарських рослин, засушуючи їх на майбутнє.

Читайте також  В Україні різко злетіли ціни на улюблений алкоголь: розоритись, щоб випити сто грам

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело