Невдовзі прогнозують руйнівні торнадо поблизу кордону з Україною

Невдовзі прогнозують руйнівні торнадо поблизу кордону з Україною

Подібні руйнівні природні явища, як руйнівне торнадо у Південній Моравії, можливі та у східній Словаччині. Про це заявив еколог, депутат Кошицького самоврядного регіону Міхал Кравчик.

Нагадаємо, що сильний буревій та смерч уразив щонайменше сім сіл у Чехії. Він забрав 6-ть життів та завдав населеним пунктам величезної матеріальної шкоди.

Словацький еколог Кравчик вважає, що якщо негайно не вдатися до превентивних заходів, то регіону Земплін у недалекому майбутньому також загрожують подібні катастрофи.

За його словами, регіон повинен чимскоріше вкладати кошти в систему, яка зможе запобігти подібним явищам.

“Ще у 1990-х я провів дослідження і вказав 18 пунктів, які вказують на “висихання” країни. А це, своєю чергою, призводить до збільшення екстремальної погоди, урагани, торнадо, стихійні бурі. Це дослідження було проведене у Словаччині, і було опубліковане у 2000 році, але практично проігнороване”, – зазначає Кравчик.

За його словами проблема збурень в атмосфері є результатом збільшення виробництва так званого “сухого тепла”.

Наприклад, це робота кількох атомних електростанцій у Словаччині, звідки в атмосферу потрапляє велика кількість тепла, що може сприяти виникненню смерчів. Адже торнадо утворюються при зіткненні неоднорідних за вологістю та температурою повітряних мас, теплих (внизу) і холодних (угорі) шарів повітря.

“Східнословацька низовина – це велика територія, де все, що можна було осушити вже осушили. І ми створили тут практично напівстеп. У цьому полягає величезна небезпека. Нічого дивного, що на півдні Моравії з’явився торнадо, оскільки це аграрна, абсолютно посушлива місцевість”, – зазначив словацький еколог.

Депутати Кошицького самоврядного регіону затвердили фінансову допомогу жертвам руйнівного торнадо в Чехії в розмірі 30 000 євро. Міхал Кравчик був одним з тих, хто не проголосував за це рішення.

Читайте також  Матері до уваги: побутовий прилад став причиною страшної трагедії з дитиною

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело