Навчання Sea Breeze-2021 будуть наймасштабнішими з 1997 року – Хомчак

Українсько-американські навчання «Сі Бриз-2021», які триватимуть з 28 червня до 10 липня, будуть наймасштабнішими за понад 20 років. З української сторони в них візьмуть участь 24 одиниці кораблів та катерів, 17 літаків, десятки одиниць озброєння та військової техніки.

Крім того, з 3000 учасників навчань половину особового складу становитимуть українські військові. Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу сказав головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

«Ці навчання будуть наймасштабнішими з 1997 року. Їх мета – підготовка штабів та підрозділів ВМС ЗСУ для виконання завдань за призначенням відповідно до стандартів та процедур НАТО, а також набуття досвіду спільних дій під час проведення багатонаціональних операцій, у тому числі у складі багатонаціональних сил міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки. 31 держава-учасниця візьме участь у навчаннях, під час яких загалом буде задіяно близько 30 кораблів, катерів та суден, до 30 літаків і вертольотів, до 3000 особового складу та 50 одиниць озброєння та військової техніки», – повідомив головнокомандувач.

За словами Хомчака, навчання охоплять досить великий район на півдні України та пройдуть в Одесі, Очакові, Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний та Первомайський, дельті річки Дунай та інших районах.

Головнокомандувач також звернув увагу, що половину особового складу, який буде задіяний у навчаннях, становитимуть саме українські військові.

«Для участі в навчаннях «Сі Бриз-2021», українські Збройні сили та інші сили безпеки та оборони забезпечать: 24 кораблі (катери), 17 літаків, 12 вертольотів, 80 одиниць озброєння та військової техніки і 1500 чоловік особового складу. Крім того, буде задіяно одне пошуково-рятувальне судно», – повідомив Хомчак.

Він нагадав, що навчання матимуть чотири фази: прибуття сил та розгортання пунктів управління, фаза злагодження сил, активна фаза, підведення підсумків навчання та згортання сил.

Читайте також  “Є тільки два шляхи”: Зеленський терміново звернувся до українців. “Завтра доведеться обирати”. Народ України чекає

Радниками та спостерігачами на “Сі Бриз-2021” будуть близько 50 військовослужбовців із 17 країн світу.

Відповідаючи на запитання, що очікує командування ЗСУ від цьогорічних навчань, Хомчак наголосив, що йдеться про підготовку особового складу Морського командування ВМС ЗСУ до планування морських операцій та до керування силами та засобами відповідно до стандартів НАТО. Також важливо підготувати багатонаціональні сили до проведення морських операцій з безпеки в кризовому Чорноморському регіоні. Акцент робиться на елементах протиповітряної та протичовнової оборони, протидії незаконним збройним формуванням та висадки морського і повітряного десанту, висвітленні надводної обстановки. Не менш важливими є протидія інформаційним операціям та кібербезпека, оборона важливих об’єктів інфраструктури за підтримки авіаційних, сухопутних підрозділів та сил спеціальних операцій.

Загалом же учасники міжнародних навчань планують донести світові стратегічні меседжі щодо важливості безпеки, миру та стабільності у Чорноморському регіоні, зазначив Хомчак.

Спільні українсько-американські навчання “Сі Бриз” беруть початок з 1997 року у відповідності до “Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво у питаннях військових відносин між МО США та МО України”, який був підписаний у 1993 році.

Початковою метою проведення серії навчань “Сі Бриз” стала підготовка та підвищення бойової готовності ВМС ЗСУ. Крім того, проведення навчань сприяє покращенню співпраці і координації між країнами Чорноморського регіону, окрім РФ, відпрацюванню спільних маневрів на морі і на суходолі. За домовленістю, Україна надає військову і цивільну інфраструктуру чорноморського узбережжя, а США підтримують навчання фінансово, надають допомогу у техніці та обладнанні.

Українсько-американські навчання серії “Сі Бриз” проводяться щорічно, їх проведення було скасоване (або не заплановане) лише у 2003, 2006 та у 2009 роках. Цьогорічні навчання є 21-ми.

До навчання запрошуються як держави-члени НАТО, так і інші держави-партнери.

Читайте також  “Оголив дитину та почав торкатися його статевих органів”: Чоловік розбещував 4-річного хлопчика біля батьків

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело