Categories: Гроші

Частина українців залишаться без пенсій, – Завальнюк

Частина українців залишаться без пенсій, – Завальнюк

Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про дефіцит Пенсійного фонду України і невтішні прогнози розвитку пенсійної сфери. За її словами, до 2045 року не тільки падатиме розмір пенсій, а й збільшиться кількість людей, які на пенсію «не заробили».

«Дефіцит у Пенсійному фонді збільшується, а Всесвітній банк зробив свої прогнози. Як завжди, радіти нічому. Частина українців залишаться без пенсій. У відкритих джерелах можна прочитати інформацію про те, що доходи Пенсійного фонду України за січень-травень цього року склали 200 мільярдів гривень, а витрати – 211 млрд. Таким чином, дефіцит коштів ПФУ досяг 11 млрд гривень», – розповіла Завальнюк.

За її словами, раніше в пресі і відкритих офіційних джерелах зазначалося, що в загальних доходах Пенсійного фонду власні кошти склали 129 млрд гривень. Крім того, зазначає Завальнюк, з державного бюджету України на фінансування пенсійних та інших запланованих виплат надійшло 71,1 мільярда гривень, а в цьому році на 11 мільйонів пенсіонерів середній розмір виплат зріс на 217 гривень, в той час як мінімальна пенсія – 1 769.

«Що ж виходить? 62% пенсіонерів отримають надбавку в середньому 220 гривень, хтось більше, хтось менше. Але якщо розглядати в цілому це питання, то ситуація по всій країні плачевна. Пенсіонери не в змозі прожити на пенсію навіть після індексації. Збалансувати рівень пенсій і рівень життя складно, адже нікому наповнювати бюджет Пенсійного фонду», – пояснила Завальнюк.

Журналістка зазначила, що молоде покоління відмовляється офіційно працевлаштовуватися через великі податки і недостатньо надійну роботу пенсійної системи. Пенсійна реформа все ще в розробці, тим часом Кабмін піднімає рівень пенсійного віку, додала вона.

«Картина не дуже вражає, адже всім відомо, що на 13 мільйонів працюючих – 11 мільйонів пенсіонерів. Таким чином бюджет Пенсійного фонду в постійних збитках. Всесвітній банк, об’єктивно оцінивши подібну ситуацію, видав свої невтішні прогнози. Якщо Кабмін не візьме на себе зобов’язання розібратися з цією проблемою, то ті 11 мільйонів, які зараз наповнюють пенсійний фонд, можуть залишитися ні з чим», – заявила Завальнюк.

За словами журналістки, через 24 роки в Україні, якщо не поміняти пенсійну систему, лише близько 70% у віці 60 років зможуть отримувати пенсії, а інші через брак стажу залишаться без виплат до 63 або 65 років, в той час як дефіцит Пенсійного фонду України може досягти 22,9 млрд гривень до кінця вже цього року.

«Якщо нічого не змінювати, буде не тільки падати розмір пенсії – до 20% від зарплати до 2045 року, але і збільшуватися число тих, хто не заробив на пенсію – до 30% до 2045 року», – говорить Завальнюк.

Раніше Завальнюк заявила, що боржники за комуналку можуть позбутися житла.

Як повідомляв Знай.ua, Павловський розповів, що в країні йде тенденція на зменшення субсидіантів.

sviti

Recent Posts

Мобілізація в Україні: Генштаб розповів, кому з чоловіків треба прийти до ТЦК

Мобілізація в Україні: Генштаб розповів, кому з чоловіків треба прийти до ТЦК Всі чоловіки віком…

7 хв. ago

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі

Великий гріх: які продукти та предмети категорично не можна освячувати великодньої ночі Свято світлого Христового…

2 години ago

“Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад…

"Сильне похолодання суне в області України, прогноз приголомшив синоптиків": куди пре мороз, дощ і снігопад...…

4 години ago

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби

Туберкульоз, ВІЛ і легка розумова відсталість: в Україні розширили перелік придатних до служби Міністерство оборони…

6 години ago

“З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби”: кого ТЦК поки не чіпатиме?

"З 18 травня в ухилянтів не залишиться шансів сховатися, мобілізація застосує радикальні засоби": кого ТЦК…

14 години ago

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

14 години ago

This website uses cookies.