Після Чорнобильської катастрофи з’явилося три види раку

26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства — аварія на Чорнобильській АЕС. Вона вплинула на здоров’я людей по-різному і ще буде впливати не одне десятиліття.

Через 30 років після катастрофи люди відчувають на собі віддалені наслідки для здоров’я – це онкологічні та серцево-судинні захворювання, пише Gazeta

У постраждалих внаслідок аварії впродовж попередніх років розвивалися три так звані “ранні раки”, які з’являються від 2-5 до 30 років після опромінення, – це рак щитоподібної залози, лейкемія, рак молочної залози.

Рак щитоподібної залози розвивається переважно у дітей і через чотири роки після опромінення. Таких випадків ще не було в світі. Наприклад, в японців рак щитоподібної залози розвивався пізніше. На кінець 2014 року тільки в Україні було прооперовано 10 тисяч 600 дітей – тих, хто був опромінений в дитячому або підлітковому віці.

Лейкемія теж почала з’являтися в перші роки після опромінення, переважно у ліквідаторів. Рак молочної залози розвивається переважно у жінок-ліквідаторів, які отримали більші дози опромінення, – таких жінок вісім тисяч.

Зараз збільшується частота інших окологічних захворювань, і це може тривати ще 40 років. Це рак легенів, рак сечового міхура та кишкового тракту. Зважаючи на досвід Японії, яка досліджує вплив на здоров’я японців ядерного бомбардування Хіросіми і Нагасакі понад 70 років тому

Наприклад, у Інституті клінічної радіології Національного наукового центру радіаційної медицини НАМН України щороку фіксують 12-20 нововиявлених раків щороку у постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Читайте також  Ставить на ноги навіть хворих на рак четвертої стадії

Шукайте деталі в групі Facebook