Додаткова відпустка: українцям нагадали, хто може претендувати на тривалий відпочинок

Відповідно до закону, всі працюючі громадяни України мають право на відпустку, тривалість якої не може бути меншою за 24 календарні дні. Однак людям певних професій, а також тим, що працюють на шкідливих виробництвах і на виробництвах з підвищеним ризиком, до основної, 24-денної, відпустки належать ще й додаткові дні. Вони мають право на додаткову відпустку.

Хто може претендувати на додаткову відпустку
Додаткові дні до відпустки належать відповідно до закону виробничому персоналу вугільної, сланцевої, металургійної та електроенергетичної промисловості. Крім того, право на довшу відпустку мають люди, зайняті на гірничих роботах, на роботах на поверхні шахт, розрізів, кар’єрів і рудників, на будівельно-монтажних роботах у шахтному будівництві, на транспортуванні та збагаченні корисних копалин. Для них закон передбачає 24 календарні дні основної відпустки із додаванням днів за роки, відпрацьовані на цих виробництвах. За кожні два відпрацьовані роки додають 2 дні. Однак загальна тривалість відпустки не повинна перевищувати 28 днів. Тобто, після чотирьох років, відпрацьованих на такому виробництві, відпустку вже далі збільшувати не будуть.

Працівникам, які зайняті на підземних гірничих роботах та в розрізах, кар’єрах і рудниках глибиною 150 метрів і нижче, надають щорічну 28-денну відпустку – незалежно від того, скільки вони там пропрацювали.

А ось тим, хто трудиться в розрізах, кар’єрах і рудниках глибиною до 150 метрів, дають на відпочинок обов’язкові 24 дня. Але при цьому, якщо вони відпрацювали на цьому підприємстві 2 роки або більше, то тривалість відпустки збільшують на 4 дні.

Громадянам, які працюють в лісовому господарстві та лісової промисловості, працівникам національних парків і державних заповідників, до складу яких входять лісові площі, а також працівникам лісництв та лісомисливських господарств надають 28 календарних днів відпустки.

Читайте також  В Україні піднімуть прожитковий мінімум. Хто першим отримає гроші?

Ще більш тривала відпустка належить воєнізованому особовому складу гірничорятувальних частин: їм дають на відпочинок 30 календарних днів. При цьому невоєнізованим працівникам гірничорятувальних частин дають 24 дні і далі до цієї відпуски додають по 2 дні за кожні два відпрацьовані роки. Однак для них відпустка не може бути довшою за 28 днів.

Пощастило з відпусткою керівникам навчальних закладів, навчальних частин, а також педагогічним, науково-педагогічним та науковим працівникам. Їм держава дозволяє відпочивати до 56 календарних днів.

Людям, які мають інвалідність I і II груп, також надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а людям з інвалідністю III групи – 26 календарних днів.

Належать додаткові дні відпочинку також неповнолітнім працюючим громадянам. Трудівникам, яким ще немає 18, надають відпустку тривалістю в 31 календарний день.

А ось сезонним працівникам, а також тим, хто трудився тимчасово, відпустку нараховують пропорційно відпрацьованому часу.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело