З’ясувалося, хто може заразити COVID-19 найбільше людей

Головними розповсюджувачами коронавірусу виявилася невелика група людей. Однак одна з небезпек пандемії полягає в тому, що COVID-19 можуть передавати як хворі з симптомами, так і безсимптомні носії.

Причому останні можуть входити до числа суперрозповсюджувачів – тих, хто здатен заразити дуже велику кількість людей. Такого висновку дійшли вчені з Університету Колорадо (США), пише Naked science.

У ході дослідження, метою якого було з’ясувати роль суперрозповсюджувачів вірусу в пандемії і частку їх у суспільстві, вчені вивчили дані великої університетської програми спостереження.

Вони проаналізували результати аналізу слини більше 72 тисяч осіб для визначення носіїв коронавірусу методом ПЛР. Зразки було зібрано в жителів кампусу університету Колорадо з серпня по грудень 2020 року.

Причому аналізи брали й у тих, хто не виявляв жодних симптомів COVID-19. 1405 з них виявилися позитивними.

“Найвище виявлене нами вірусне навантаження склало більше шести трильйонів віріонів на мілілітр. Таке спостерігалося лише в однієї людини. Примітно, що вона жила в університетському містечку і не повідомляла про симптоми”, – розповіли вчені.

Крім того, в ході дослідження з’ясувалося, що лише 2% носіїв відповідальні за 90% циркулюючих частинок вірусу, тобто переважну кількість частинок переносить дуже невелика кількість людей.

Поки для дослідників залишається неясним, чи можна цей факт вважати якоюсь “особливістю” або ж багато інфікованих у якийсь момент стикаються з надзвичайно високим вірусним навантаженням.

Читайте також  У Почаєві – спалах коронавірусу: місто терміново “закрили”

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело