Зеленський озвучив тему для першого референдуму в Україні

Перший всеукраїнський референдум мають організувати задля обговорення ситуації на Донбасі. Адже на сьогодні це найважливіша тема в Україні – припинення війни, повернення тимчасово окупованих територій і додому полонених.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на пресконференції з нагоди двох років перебування на посаді. OBOZREVATEL вів її текстову онлайн-трансляцією за посиланням (щоб подивитися відео, доскрольте новину до кінця).

“Впевнений, що через деякий час поділимося нашими планами щодо завершення війни. І представимо суспільству референдум саме з такою тематикою. Це може бути один із планів, якщо не спрацюють інші”, – уточнив гарант.

Він додав, що завдяки новій реформі українці тепер можуть вносити на обговорення ті проблеми, які вони вважають важливими і які не хоче порушувати влада.

“Цю можливість ініціювання ми надали законом про референдум. Але це тільки частина. Адже формат можуть запропонувати самі українці, і я там буду лиш технічно виконувати свою роботу”, – зауважив Зеленський.

Що ж стосується змін до Конституції, то це, додав він, може бути ініціатива саме президента. Гарант зізнався, мовляв, до самих референдумів він ставиться дуже обережно. Водночас підкреслив, що частіше їх потрібно проводити на місцевому рівні.

“Іноді на місцях люди знають свої проблеми краще, ніж ми. Це народовладдя, децентралізація”, – додав президент.

Що передбачає референдум
Нагадаємо: 26 січня 2021-го нардепи Верховної Ради в другому читанні і в цілому ухвалили законопроєкт №3612, який ініціював президент – “Про народовладдя через всеукраїнський референдум”. За тоді проголосували 255 парламентарів.

Згідно з документом, всеукраїнський референдум пропонують проводити в таких випадках:

затвердження закону про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України;

вирішення питання загальнодержавного значення;

Читайте також  Комік Зеленський заявив, що йде в політику

зміна території України;

втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Інновацією закону стало визначення можливості введення електронних процедур під час організації та проведення всеукраїнського референдуму, зокрема електронних голосувань. Зокрема, пропонується для цього створити автоматизовану інформаційно-аналітичну систему з метою забезпечення електронного голосування.

Тоді ж в Офісі президента опублікували список питань, які не можна виносити на всеукраїнський референдум. Йдеться про ті, які не відповідають міжнародним правовим нормам чи створюють загрози нацбезпеці.

Зі свого боку спікер парламенту Дмитро Разумков цьогоріч тоді сказав, що найближчим часом у країні навряд чи можна буде провести референдум. За його словами, цьому заважають законодавче й фінансове питання. Крім того, на такий масштабний проєкт потрібно витратити два мільярди гривень.

Українці заявили, що перим на всеукраїнський референдум хотіли б винести запитання “Де взяти кошти на оплату комунальних послуг” та “Коли будуть знижені тарифи”.

А віцепрем’єр-міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков підкреслив, що питання, які стосуються окупованих територій Донбасу, недоцільно виносити на всеукраїнський референдум.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело