В Україні подорожчає гречка: вартість крупи перевищить 50 грн/кг

Припинення експорту російської гречки в Україну вплине на її подальшу ціну. Вже з вересня вартість крупи перевищить 50 грн/кг, наголошують експерти. Таким чином, прогнозується, що попит на гречку знизиться.

Росія – це один з головних експортерів гречки. З 5 червня по 31 серпня 2021 року країна тимчасово припинить експорт гречки, гречихи і крупи грубого помелу з гречки до ряду країн, у тому числі України.

Влітку попит на гречану крупу падає, так як люди споживають більше овочів. А якщо ціни зростуть, то споживачі точно перейдуть на інші, більш доступні крупи.

“Я інколи читаю, що гречка може коштувати в магазинах понад 50 грн за кілограм, я думаю, що ні, попри те, що власне є певний дисбаланс між пропозицією та попитом. Річ у тому, що попит на цю культуру досить сильно, як кажуть економісти, є еластичним, або дуже гнучким”, – зазначив експерт.

Після збору врожаю та відновлення імпорту з Росії гречка знову може впасти у ціні. В Україні катастрофічно не вистачає гречки власного виробництва. За рік гречка подорожчала на 34,4% і коштує близько 32-50 грн за кг, в залежності від виробника.

За останні чотири роки площі, на яких сіють цю культуру, в нашій державі скоротилися втричі. У минулому році гречку було посіяно на 77 тисячах гектарів, тоді як Україні для власних потрібно сіяти, як мінімум, 150 тисяч гектарів. Через це ми імпортуємо гречку з Росії, Казахстану і Білорусі.

Читайте також  Міністр фінансів анонсував зростання мінімальної зарплати в Україні

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело