Великі штрафи і умовні терміни: Як каратимуть матерів-одиначок за обман

Соціальні служби влаштували перевірки матерям-одиначкам. Співробітники соцслужб приходять додому і навіть опитують сусідів, щоб з’ясувати, чи живе в будинку чоловік.

За обман матерям загрожують штрафи і судимості. Перевірка торкнеться і тих, хто оформляє субсидії. Однак поки в парламенті лише обговорюють проект закону, який дасть соцінспекторам більше прав.

У березні цього року жительку села Заремля Житомирської області визнали винною в незаконному оформленні матеріальної допомоги на дитину. Жінку засудили до штрафу (трохи більше 2 тис. грн) і одного року ув’язнення з випробувальним терміном.

“При оформленні документів Яна М. вказала, що з батьком дитини не проживає, він не допомагає. Але за фактом з’ясувалося, що вони проживають разом з 2014 року, пов’язані спільним побутом, ведуть господарство і виховують спільну дитину. В результаті обвинувачена завдала збитків державі на 8,5 тис. грн “, – встановило слідство.

Згідно з даними реєстру судових рішень, з початку 2018 року було декілька десятків подібних вироків, а ще близько сотні справ розслідуються зараз. Слідчі отримують через суди доступ до особових справ та документів молодих мам. За даними видання, найбільше таких випадків на Закарпатті, а також в Житомирській, Сумській, Чернігівській, Черкаській та Донецькій областях.

Всі випадки ідентичні: мами проживали з батьками, а при оформленні документів вказували, що не знають, де вони знаходяться. Комусь суд призначає грошові штрафи, але більшості – умовні терміни на рік. Однак, за даними видання, найчастіше такі жінки підпадають під амністію. За словами матерів-одиначок, допомога надається тільки малозабезпеченим.

“Це залежить від доходу. Потрібно зібрати купу документів: хто прописаний, виписку з реєстру РАЦСу, що у шлюбі не перебуваєш, а дитина була зареєстрована без батька. Далі кожні півроку все це збирати по новому і вистоювати черги. Коли я оформляла допомогу, то в соцслужбі попередили, що можуть прийти з перевіркою. Вистачило мене тільки на один раз, далі порахувала, що витрачений час того не вартий. Але я бачила мам, які живуть з батьками дітей, судячи по речах, не бідують, ходять з дорогими телефонами, а допомогу як одиначки отримують, ще й субсидії оформляють”, – розповіла мешканка Вінниці Анастасія.

Читайте також  Не квапся, це того не варте: в Україні водій заплатив 600 тисяч за проїзд на червоний

Один з соцпрацівників Закарпатській області повідомив, що найчастіше пільговими виплатами зловживають представники ромської національності.

“Крім того, що вони оформляють допомогу як матері-одиначки, у них на потік поставлений інший вид шахрайства. Неповнолітні циганки народжують дітей, відмовляються від них, а над малюками оформляють опікунство їх бабусі. У такому випадку виплати становлять кілька тисяч гривень, на ці гроші може жити вся сім’я. Правда, часто соціальні картки у них відбирають циганські барони “, – розповів соцпрацівник.

Мати-одиначка з Києва розповіла про перевірку, яку провели у неї вдома. “Спочатку попросили показати дитячі речі, коляску, ліжечко. Дивилися, чи немає вдома чоловічих речей. Але про те, хто живе в квартирі, ще з’ясовують у двірників і листонош. Вони про всіх все знають, хто з ким і де живе “, – розповіла Анастасія. Адвокат Іван Ліберман зазначив, що про “фіктивну самотність” часто дізнаються від сусідів і друзів.

“Дільничний обійшов сусідів поруч, зверху і знизу – з’ясував, чи живе там чоловік. Як часто буває вдома, гуляє чи з дитиною. Але іноді про такі схеми дізнаються від колишніх подруг, з якими посварилися.

А був випадок, коли неофіційна свекруха поквиталась з невісткою, вона сама зателефонувала до органу опіки та повідомила про таку авантюру “, – зазначив Ліберман.

Він розповів, що соцслужби звертаються в правоохоронні органи, а ті беруть через суди дозволи на доступ до особистих речей батьків і запасаються показаннями свідків, після чого через суд доводять, що дитина виховується в повній сім’ї з біологічним батьком.

“Матері ж визнаються винними в “шахрайстві” і “підробці документів”, отримують штрафи або невеликі кримінальні терміни. А потім потрапляють під амністію.

Читайте також  Путін "кинув" будівельників Кримського моста: вони зробили зізнання на камеру. Відео

При цьому подібних кримінальних справ і всіляких перевіряючих органів настільки багато, що, за моїми прогнозами, років через п’ять судимості за розкрадання з бюджетів будуть у чверті населення країни. Я знаю про подібні випадки, і тепер ці мами чекають амністії “, – зазначив Ліберман. Міністр соцполітики Андрій Рева відзначив, що кожна п’ята дитина в Україні народжується в так званому “тіньовому шлюбі “.

“Кількість матерів-одиначок за останні 15 років зросла в 22 рази”, – повідомив глава відомства кілька місяців тому.

Відзначається, що крім того соцслужби моніторять і виплату субсидій: дізнаються про покупки та майно субсидіантів в банках, в реєстрах нерухомості, у сусідів і друзів. Перший заступник голови комітету з питань соціальної політики Сергій Каплін розповів, що інспектори дійсно дуже активно шукають всіх, хто отримує пільги.

“Соціальні інспектори дійсно зараз працюють. Скажу більше, у нас уряд узяв величезний кредит в 10 млрд грн на модернізацію соціальної системи. А ось що стосується перевірок, то думаю, в даний час ніякого морального права перевіряти людей ніхто не має. Оскільки вже доведено, що наш прожитковий мінімум – це стосується набору продуктів, калорій – дорівнює тортурам. На ці гроші змушені виживати і мами-одиначки, і пенсіонери. Тому перевіряти, є там чоловік в будинку чи ні – ніхто не повинен “, – зазначив Каплін.

На його думку, в парламенті не проголосують за закон про соціальних інспекторів.

“У парламенті дійсно є законопроект, який дає більше прав соціальним працівникам, вони зможуть ходити по домівках, заглядати в холодильник. Але за нього ніколи депутати не проголосують, хоча цього від нас і вимагають західні партнери. По-перше, напередодні виборів ніхто на це не піде та й після виборів навряд чи його підтримають “, – вважає Каплін.

Читайте також  Мережу обуpило фото невідомої дівчини-підлітка, зроблене на шаленій висоті

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело