Як змінити місце прописки дитини, якщо один з батьків проти: інструкція від Мін’юсту

У Міністерстві юстиції України розповіли про те, як можна отримати рішення про виписку дитини без згоди одного з батьків.

Таким чином повідомляється, що про це написали цілий пост в соціальній мережі Facebook.

Найчастіше питання про зміну місця реєстрації дитини виникає в разі переїзду, або ж сімейні обставини змушують.

Наприклад, дитина прописана в квартирі батька, але, після розлучення вони вирішили, що син або дочка буде жити з мамою. У Мін’юсті розповіли про те, як чинити, якщо один з батьків не може дати згоду на виписку дитини з різних причин.

Згідно зі статтею 160 Сімейного кодексу, місце проживання дитини до 10 років визначається за згодою батьків, і зняття з реєстрації здійснюється теж за взаємною згодою.

Якщо один з них не може особисто бути присутнім в Центрі надання адміністративних послуг, він може надіслати нотаріальну згоду, яку можна оформити у будь-якого нотаріуса.

Якщо і такої можливості немає-доведеться використовувати варіанти, які залишилися.

Якщо хтось із батьків матиме на руках рішення суду про встановлення місця проживання з ним дитини, то тоді йому не потрібна згода іншого з батьків. Крім того, він може звернутися до суду також з позовом про надання дозволу на зняття з реєстрації та постановка за новою адресою проживання дитини без згоди другого з батьків.

Для цього спочатку потрібно звернутися в центр надання адміністративний послуг, і написати заяву про зміну місця реєстрації дитини. Там вам відмовлять, так як немає згоди одного з батьків, і це нормально.

Це потрібно було для того, щоб звернутися до суду. Складаєте позов, платите судовий збір і подаєте заяву.

Суд вирішує, дозволяти це робити чи ні, і в разі позитивної відповіді, батько отримує рішення суду про надання права на виписку неповнолітньої дитини.

Читайте також  Шокуючі подробиці: доведена до відчаю материнським катуванням дитина хотіла вчинити самогубство

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело