МОЗ оприлюднило перелік побічних ефектів від Covishield

Вакцинація від COVID-19 допоможе вам виробити імунітет до вірусу. Після введення вакцини організм певним чином формує імунну відповідь.

У МОЗ розповіли про протипоказання до вакцинації від небезпечного коронавірусу і можливих реакцій на індійську вакцину Covishield, йдеться на сторінці МОЗ у Facebook.

“Вакцинація від COVID-19 допоможе вам виробити імунітет до вірусу. Після введення вакцини організм певним чином формує імунну відповідь, який захистить від тяжкого перебігу і ускладнень від хвороби. Всі препарати, включаючи вакцини, мають свої ризики. Зазвичай, будь-які побічні ефекти незначні та можуть тривати лише кілька днів. Люди, яким проведена вакцинація, протягом 30 хвилин після щеплення обов’язково повинні залишатися в медичному закладі на випадок виникнення алергічних реакцій”, – йдеться в повідомленні.

Протипоказання до вакцинації:
важка алергічна реакція на попередню дозу вакцини;

гіперчутливість до одного з компонентів вакцини (дізнатися склад вакцини можна у медичних працівників, які проводять вакцинацію);
гостре захворювання (температура тіла вище 38,5 градусів).
У МОЗ просять пацієнтів повідомляти лікаря, який проводить огляд перед щепленням, про будь-які алергічні реакції, що були раніше.

“Незначні інфекції, наприклад, застуда або субфебрильна температура, не повинні затримувати вакцинацію”, – наголошується в повідомленні.

Можливі реакції на вакцину:
почервоніння, біль, набряк у місці ін’єкції;
лихоманка або озноб;
головний біль, біль у м’язах або суглобах;
збільшені лімфатичні вузли;
нудота;
утомлюваність;
безсоння.
“Ці реакції є нормальними та проходять через кілька днів після вакцинації. Якщо ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до свого сімейного лікаря або терапевта за рекомендаціями”, – резюмували в МОЗ.

Читайте також  Що робити, якщо вкусила змія: поради МОЗ

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело