Медик з Чернівців розповіла, як утримання від сексу впливає на здоров`я

Медик з Чернівців розповіла, як утримання від сексу впливає на здоров`я

Сексопатолог зазначає, що кожен сам визначає частоту і необхідність сексу в своєму житті.

У сучасному світі вважається, що відмова від сексу шкодить здоров’ю. Принаймні, саме його відсутність пов’язують з нервовими розладами, нестійким емоційним станом, пригніченістю, депресією і безсонням. Більше того, саме відсутністю сексу люди часто пояснюють підвищену агресивність один до одного. Мовляв, злість – прояв сексуального незадоволення. Однак жодне дослідження досі не підтвердило і не спростувало цю тезу, розповіла ІА АСС Ольга Юрценюк, доцентка кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка Буковинського державного медичного університету, лікарка-психіатр, психотерапевт, медичний психолог, сексопатолог.

«Деякі професори сексології вважають, що агресивна манера поведінки – це, скоріше, прояв характеру людини, формування якого в меншій мірі пов’язано з періодичністю його сексуального життя», – каже лікарка.

Про причини утримання

Серед причин тимчасового або постійного статевого утримання Ольга Юрценюк називає соціальні чинники (відсутність роботи, борги), психологічні (негаразди в сім’ї, невпевненість в собі, втрата близької людини), фізіологічні (погане самопочуття, різні захворювання) і релігійні (піст).

«Людям із сильною сексуальною конституцією секс потрібен набагато частіше, ніж зі слабкою. При цьому останні не відчувають напруження або занепокоєння при відсутності статевих контактів, – пояснює фахівчиня. – Серед причин відмови від сексу також можна виділити такі: релігія, певна модель виховання в сім’ї, психологічні комплекси, дитячі травми або особисті переконання щодо статевого життя. І, як правило, ті, хто ведуть більш стриманий спосіб життя в цьому плані, часто засуджують тих, хто веде активне статеве життя».

Сімейним парам лікарка радить кохатися регулярно

Більшість лікарів стверджують, що утримання від сексу дійсно негативно позначається на здоров`ї. Але більше – на емоційному, аніж на фізіологічному.

Читайте також  “В сусідньому вагоні вхід до пекла”: Журналіст показав реалії української електрички

«Секс дійсно благотворно впливає на наш організм, але його відсутність зовсім не вбиває. Переконання, що відсутність інтиму у жінок призводить до серйозних гінекологічних хвороб, а у чоловіків – до урологічних, наукою не доведено. Більшість досліджень на тему відсутності сексу лише говорять про зв’язок інтиму з нашим емоційним станом. Тому багато гінекологів і урологів в розрізі статевої стриманості говорять лише про індивідуальну сексуальну потребу, здатну задовольнити наш сексуальний темперамент, – пояснює Ольга Юрценюк. – Якщо людина потребує сексу, його відсутність може впливати на психологічне здоров’я. Можуть бути наступні прояви: затяжна депресія, перепади настрою, пригніченість, порушення сну у зв’язку з відсутністю близькості, і це іноді може призвести до захворювань внутрішніх органів. Коли потреби у викиді сексуальної енергії немає, людина цілком може зберігати гарний настрій і бути здоровою і без сексу».

У той же час, лікарка зауважує: якщо потреби жінки не задовольняються (бажання любити і бути коханою, потреба в турботі, близькості), в тому числі – і в плані сексу, то в організмі відбувається порушення гормональної рівноваги. У поєднанні з іншими чинниками це може провокувати проблеми зі здоров’ям. У чоловіків – ситуація подібна.

«Часто відсутність сексу не є великою проблемою для молодих чоловіків у віці 20-30 років, їх організм досить швидко відновлюється після «вимушеного простою». А ось тим, хто старше 40 років, тривалі сексуальні паузи не рекомендуються, так як є думка, що тривале сексуальне утримання у чоловіків може стати причиною імпотенції, призвести до змін в передміхуровій залозі, – каже Ольга Юрценюк. – Для пар, які перебувають в тривалих стосунках, сексуальна стриманість може позначитися не кращим чином, призвівши до охолодження і навіть до їх розриву».

Читайте також  “Насправді не є такою поживною”: Комаровський спростував думку про користь популярної каші

Утримання позначається на психіці

Складніше впоратися з психікою, зауважує сексопатолог.

«По-перше, тривала відсутність партнера формує у деяких чоловіків «комплекс неспроможності» – боязнь сексуальних стосунків після періоду утримання, страх опинитися «не на висоті». Деякі просто впадають в паніку при одній лише думці про інтимну зустріч! – говорить Юльга Юрценюк.

По-друге, самотність сприяє розвитку депресії, безсоння, дратівливості, тривоги, що, звичайно, тягне за собою проблеми зі здоров’ям. Зневіра, апатія найсильніше поневолюють тих чоловіків, для яких секс в житті має найважливіше значення.

Жінки переносять відсутність сексу інакше. Утримання, особливо вимушене, позначається на психіці: жінка стає більш дратівливою, швидше втомлюється, часто сердиться без видимого приводу і влаштовує скандали через дрібниці. Зрозуміло, не варто забувати, що реакція на відсутність сексу залежить від індивідуальних особливостей. Утримання шкодить у першу чергу психіці, а вже на тлі частих стресів з’являються захворювання сечостатевої, нервової та серцево-судинної систем».

Кожен сам визначає частоту і необхідність сексу в своєму житті. Фахівчиня лише зауважує: якщо немає бажання ним займатися – ефект буде протилежним ейфорії.

«Коли вас не приваблюють регулярні заняття сексом, не потрібно віддавати данину моді чи йти на поводу у партнера. Це викликає сильний психологічний дискомфорт, який може стати поштовхом для розвитку багатьох проблем зі здоров’ям, – каже Ольга Юрценюк. – Якщо для вас секс – в радість, і ви відчуваєте потребу ним займатися часто – займайтеся!».

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело