Українцям спростили умови для дешевої іпотеки: що змінилося і кого зачепить

Кабінет міністрів 15 лютого вніс зміни до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів. Передусім зміняться визначення категорій осіб, які можуть бути позичальниками.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України. Щоб стати учасником програми “Доступна іпотека” під 7%, необов’язково перебувати на квартирному обліку, бути молодою сім’єю, внутрішньо переміщеною особою, науково-педагогічним працівником, медиком або співробітником бюджетної сфери.

Також скасовують вимогу щодо неперевищення забезпечення житлом на рівні 13,65 кв. метра на одного члена сім’ї або про проживання в гуртожитку жителями аварійних і старих будинків. Окрім того, на іпотеку тепер зможуть розраховувати громадяни, які не мають у власності або власності родини житла, загальна площа якого перевищує 50 кв. метрів на самотнього громадянина або сім’ю із двох осіб і 20 кв. метрів – на кожного наступного члена сім’ї.

Така ж умова стосується наявності у громадян договорів щодо фінансування будівництва житлової нерухомості і/або майнових прав на об’єкти незавершеного будівництва житлової нерухомості. Також збільшується максимально допустимий розмір середньомісячного сукупного чистого доходу позичальника і членів його сім’ї з 5-кратного до 10-кратного розміру місячної середньої зарплати у відповідному регіоні, де розташований предмет іпотеки.

“Програма “Доступна іпотека” під 7% окрім основного завдання – здешевлення вартості іпотечних кредитів для громадян, має також стати потужним імпульсом для пожвавлення ринку житлової іпотеки. Сподіваємося, що, відчувши державну підтримку, більшість банків найближчим часом відновлять або утворять нові власні продукти іпотечного кредитування для участі в програмі”, – розповів заступник міністра фінансів із питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Читайте також  Лікар-інфекціоніст розповіла, чому коронавірус вражає всіх по-різному

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело