При COVID-19 деякі протизапальні препарати можуть зашкодити

Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) під час COVID-19 небезпечні і можуть перешкодити боротьбі імунної системи з коронавірусом.


До такого висновку прийшли вчені Медичної школи Єльського університету в США. Їх стаття опублікована в Journal of Virology.

Відомо, що НПЗП пригнічують активність ферментів, які впливають на виробництво простагландинів, що відіграють певну роль в запальних реакціях.

В результаті препарати можуть потенційно вплинути на сприйнятливість організму до інфекції, розмноження вірусу всередині клітин і реакцію імунної системи.

Результати експериментів з використанням культур людських клітин і мишачої моделі показали, що популярні ібупрофен і мелоксикам не вплинули на експресію білків ACE2, проникнення вірусу в клітини або його реплікацію. Однак препарати знижували вироблення прозапальних цитокінів і порушували імунну відповідь на SARS-CoV-2. Це виражалося в зниженні рівня нейтралізуючих антитіл.

Таким чином, протизапальна активність НПЗП може бути згубною на ранніх стадіях інфекції SARS-CoV-2, тому що на даному етапі запальні реакції допомагають боротися з інфекцією. Однак на більш пізніх стадіях COVID-19 препарати можуть допомогти в боротьбі з цитокіновим штормом, який може привести до смерті.

Читайте також  Викручувати руки! Зеленський розповів про особливий статус Донбасу. Не 5 і не 10 років

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело