На ЗНО з математики буде «шпаргалка»

Почалася гаряча пора для цьогорічних випускників-вступників. З 1 лютого до 5 березня триватиме реєстрація на основну сесію ЗНО-2021. Про нововведення і відмінності цьогорічної вступної кампанії говоримо із завідувачкою відділу ЗНО Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Аллою Корнейко.

Випускні екзамени ніхто не відміняв

Зазначимо насамперед, що попри чутки, які стали ширитися останнім часом, цьогорічну Державну підсумкову атестацію (ДПА) для випускників ніхто не відміняв. Це встановлені законом випускні іспити для тих, хто закінчує школу. Цього року їх чотири, складатимуться лише у формі ЗНО – незалежно від того, збирається випускник вступати у вуз чи ні. Але оскільки переважна більшість вступає, ці результати автоматично рахуватимуть за вступні іспити. Як повідомила Алла Олександрівна, вже є розроблені аж чотири варіанти проведення цьогорічного ДПА, які впроваджуватимуть залежно від епідемічної ситуації в країні на той час. Подробиці будуть відомі до кінця березня.

Минулого року підсумкову атестацію раптово скасували за тиждень до початку, посилаючись на пандемію і карантин. Тобто той, хто не планував вступати у вищі навчальні заклади, закінчив школу 2020 року без випускних іспитів.

На «технарів» та «філологів» розрахуйсь!

Отож у 2021 році обов’язкових до складання предметів чотири. Українська мова і література, математика, третій можна буде обрати між іноземною мовою та історією України, четвертий – на вибір. Також цьогорічним вступникам дозволили здавати ще й п’ятий предмет (теж на власний розсуд), який, можливо, комусь знадобиться при вступі на різні спеціальності.

Ще одна новинка – додалася окремим предметом українська мова. Його оберуть ті абітурієнти, які планують вступати на вузькоспеціалізовані технічні напрямки. Він матиме лише 40 завдань, не міститиме запитань з української літератури, проте власне творче висловлювання (твір) залишається.

Читайте також  ЗНО 2018 з математики: опубліковано правильні відповіді та розв’язки завдань

Якщо при вступі потрібен сертифікат ЗНО з мови і літератури – доведеться складати поглиблений рівень предмета. Тоді вже робота матиме 67 завдань: запитання з мови і літератури, кілька завдань, які вимагатимуть короткої відповіді і обґрунтування (це чергове нововведення) та власне висловлювання (твір).

Теперішня обов’язкова математика теж матиме два рівні складності. «Стандарт» з меншою кількістю запитань складатимуть ті, хто вчився в гуманітарних класах і, приміром, обрав філологічний напрямок вступу у вуз. Та якщо клас чи школа були з поглибленим вивченням математики, доведеться реєструватися і проходити ускладнений рівень. З нововведень: буде дві окремі сертифікаційні роботи-зошити для різних рівнів складності. І як зауважила Алла Корнейко, школярів ще й розділять по окремих аудиторіях: в одних проходитиме ЗНО з простого рівня, в інших – зберуть тих, хто складає предмет поглиблено. Адже два рівні передбачають різну кількість завдань і час на їхнє виконання.

Також вперше за всю історію ЗНО в екзаменаційних роботах з математики, незалежно від обраного рівня, в кінці буде розміщена своєрідна «шпаргалка». Щось типу довідника з даними (формулами), які можуть допомогти вступникам.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело