Вчені дізналися, як поводиться людина, коли бреше

Вчені дізналися, як поводиться людина, коли бреше

Експерименти вчених з Нідерландів і Великобританії показали, які рухи тіла характерні для брехунів. Вони визначили, що поведінку брехуна необхідно розглядати залежно від дії людини, якій брешуть, інформує Ukr.Media.

Вивчення поведінки брехунів проводять давно, але абсолютно надійних методів розпізнавання її все ще немає. Крім того, такі дослідження зазвичай спрямовані на вивчення поведінки самого брехуна — у відриві від взаємодії його з людиною, яку обманюють. Спробу заповнити цю прогалину зробили вчені з Університету імені Еразма Роттердамського (Нідерланди), Ланкастерського і Відкритого університетів (Великобританія).

Для цього вони провели експерименти, в яких брали участь студенти коледжів: 98 осіб чоловічої статі у віці від 18 до 36 років (одну стать вибрали для того, щоб уникнути впливу відмінностей на координацію рухів учасників). Добровольців при цьому просили вирішити складну головоломку, а потім розповісти про неї іншим учасникам. Перед проведенням експерименту вчені збрехали добровольцям про те, що головоломка буде легкою, хоча насправді вона такою не була.

Це, за задумом, мало сприяти тому, щоб і самі учасники збрехали згодом — вже іншим добровольцям, коли розповідали їм про вирішене завдання. Всіх учасників забезпечили датчиками, за допомогою яких вчені фіксували рухи їх тіла. При цьому завдання розписали так, що студентам доводилося брехати все більш витончено і докладати до цього більше зусиль.

В результаті вчені з’ясували, що учасники, які брехали, зазвичай імітували рухи тіла тих, кого обманювали. І чим складнішою була брехня, тим точніше вони копіювали поведінку партнера. Як вважають дослідники, це пов’язано з тим, що витончений обман вимагає такої великої розумової роботи, що тіло змушене імітувати рухи іншої людини, а не генерувати їх самостійно.

Читайте також  Дениса Чаленка не збив потяг. Експертиза встановила причини смерті підлітка з Прилук

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело