Єдиний тариф на газ: коли почнуть діяти нові ціни й скільки платити українцям

Новий рік в Україні розпочався з важкої ноти: в багатьох містах країни відбулися тарифні протести. 13 січня стало відомо, що тарифи на газ будуть знижені.

Від січня в Україні зросли ціни на газ для населення. Єдиних тарифів для газзбутів немає і вони коливаються в Україні від 7 до майже 11 грн за один кубометр. Враховуючи ще й ціни на послуги розподілу, то один кубометр газу загалом обходитиметься споживачам у 10−12 грн, пише ТСН.

У низці регіонів відбулись акції протесту з перекриттям доріг через подорожчання платіжок. Люди незадоволені новими цінами на електроенергію та газ. Так, 23 грудня у Полтавській області жителі Лубенського району масово вийшли на мітинги – до будівель “Лубнигазу”, райдержадміністрації, міськради в Лубнах, Пирятині, Гребінці. Споживачі отримали рахунки за послуги з розподілу природного газу за січень 2021 року. А там – мало того, що вже підвищені вдвічі тарифи за розподіл газу, так ще й вписані зайві суми. Зокрема, споживачам, які опалюють житло газом, додатково нарахували по 299 кубометрів. Враховуючи новий тариф у 2,94 грн за кубометр транспортування, то додатково людям потрібно платити 879 грн щороку. До цього тариф за розподіл газу в “Лубнигазу” становив 1,46 грн за кубометр. Від 1 січня 2021 року виріс вдвічі – до 2,94 грн. Лише після мітингів “Лубнигаз” визнав, що “помилково нараховано по 299 кубів споживання”.

4 січня у Полтавській області поблизу міста Лубни мітингарі перекрили трасу міжнародного значення Київ−Харків. Люди ходили пішохідним переходом, тим самим не дозволяючи автомобілям проїхати об’їзною біля Лубен поблизу села Засулля. Мітингувальники стояли до вечора, вимагаючи зниження тарифів.

10 січня мітинги почалися у Миколаєві: там протестувальники перекрили міст через підвищення тарифів на комунальні послуги. На акцію прийшли понад 100 місцевих жителів, які вимагали не підвищувати тарифи на комунальні послуги. На їхню думку, це вдарить по бюджету громадян.

Читайте також  Найбільші українські мобільні оператори значно підвищать ціни

У той же день під Харковом люди перекрили трасу Харків − Сімферополь − Алушта − Ялта. Мешканці кількох селищ вийшли на протест проти тарифів за комунальні послуги, зокрема газ. Протести відбулися у Харківській, Полтавській, Дніпропетровській та Миколаївській областях. Так, у Миколаєві протестувальники перекрили Інгульський міст. Через це в обидва боки миттєво утворилися затори. Під Дніпром організаторку мітингу проти підвищення ціни на газ та електроенергію

Під Дніпром організаторку мітингу проти підвищення ціни на газ та електроенергію
оштрафували на понад 30 тисяч гривень.

11 січня у низці регіонів продовжилася акція протесту проти підвищення тарифів на комунальні послуги. Протестувальники вийшли у Львові, Хусті, Одесі та Жмеринці Вінницької області. В Жмеринці мітингувальники перекрили трасу міжнародного значення, щоб звернути на себе увагу. У Хусті Закарпатської області протестувальники також перекрили трасу.

13 січня у Житомирі сотні людей блокували виїзди із міста через підвищення тарифів на газ. На знак протесту проти підвищення тарифів на газ і електроенергію перекрили вулицю Київську, заблокувавши виїзд із міста, а коли дізнались про об’їзд, то вирішили блокувати і ті дороги. Після блокування дороги до мітингувальників приїхав заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма. За його словами, облрада збере президію і готова провести позачергову сесію, аби прийняти звернення до центральної влади щодо зростання тарифів.

Окремі політики вирішили “заробити бали” собі та своїм партіям − навіть почали відкривати так звані офіси тарифного спротиву. На це звичайні громадяни відреагували з негативом − мовляв, не потрібно піаритися й брати на себе функції управління мітингами, які люди організовують самі, без політиків.

13 січня президент Володимир Зеленський провів енергетичну нараду, на якій були присутні представники Кабміну, НКРЕКП, очільник НАК “Нафтогаз України” та фахівці у галузі економіки, електро− та газової енергетики. Сторони обговорили необхідність зниження ціни на газ для українців. Ціни на газ мають зменшитися вже у лютому:

Читайте також  Зростуть відразу кілька тарифів на комуналку: до яких "сюрпризів" готуватися українцям

“Ринкові ціни завеликі, особливо, якщо зважати на пандемію. Ми як держава повинні стояти на захисті своїх громадян, в економічному плані − теж”, − вважає глава держави.

На нараді ухвалили рішення про зменшення ціни на газ нижче ринкової. Це означає зниження у платіжках людей на понад 30%. До кінця карантину або до кінця опалювального сезону тариф пропонують встановити на рівні 6 999 гривень за тисячу кубометрів газу. Додатково абоненти ще повинні платити за розподіл (транспортування) газу − тарифи різні.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело