А депутати воювати будуть? Що відомо про законопроєкт 10378

А депутати воювати будуть? Що відомо про законопроєкт 10378

25 грудня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №10378. Він передбачає безліч змін до мобілізації. Зокрема, у ньому прописано, хто матиме право на відстрочку у 2024 році. Що відомо про законопроєкт 10378: відповіді на найпоширеніші запитання – знайдете у матеріалі.
Хто і де тепер матиме право видавати повістки: відповідає експерт
За словами адвоката Ростислава Кравця, якщо законопроєкт набуде чинності в поточній редакції, то зможуть видавати повістки в громадських місцях (навіть у громадських вбиральнях). До цього планують залучити й представників національної поліції.
Обмежено придатні: що буде з їхніми рахунками


Якщо особа не стала на військовий облік, не підтвердила свої дані або не з’явилася безпосередньо до територіального центру комплектування для уточнення даних, то в такому разі представник ТЦК має право внести особу в реєстр боржників. Тому рахунки, чисто теоретично, можуть заблокувати за такі дії.
Хвороби та повістки: що відомо
Законопроєкт передбачає, що поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені відповідними документами, визнаватимуться перешкоди стихійного характеру, хвороби громадянина або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк. Це може бути ГРВІ або будь-яка хвороба, яка передбачає лабораторне або стаціонарне лікування.
Звільнені зі служби у запас: що зміниться
В новому законопроєкті написано, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації протягом двох років військовозобов’язані, які проходили службу під час дії правового режиму воєнного стану та були звільнені за час служби у запас. За словами адвоката, згідно із законопроєктом 10378, через два роки цих військових можуть знову призвати (якщо в них не буде інших підстав для відстрочки від мобілізації).
Чи будуть призивати місцевих депутатів: пояснення
Адвокат стверджує, що їх можуть і зараз призивати. Однак тут є момент: що якщо депутатів забронювали органи державної влади й інші органи (місцевого самоврядування або Кабмін), то мобілізації вони також не підлягають. Та структурні підрозділи органів місцевого самоврядування зазвичай вчасно подають списки з бронювання.
Законопроєкт 10378: що потрібно знати громадянам України за кордоном
Якщо ви перебуваєте за кордоном, то повинні уточнити свої дані у ТЦК електронною поштою або за номером телефону.

Читайте також  А ось тепер почнеться: до Ради внесли новий закон щодо звільнення від мобілізації

Цікаво, що консульські послуги у дипломатичних установах України за кордоном для чоловіків віком від 18 до 60 років, які є призовниками, військовозобов’язаними чи резервістами, надаватимуться тільки якщо є військово-облікові документи.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело