«Українська дітям не потрібна»: у Дніпрі приватний садок виключив державну мову з освітнього процесу

Зі слів матері, чия донька відвідує білінгвальний приватний дитсадок, адміністрація не попереджувала про перехід на російську мову. (Портал Всеосвіта).

На Дніпровщині в одному з приватних дитсадків – «My family bilingual montessori center» – виник мовний конфлікт. Мати 4-річної дівчинки, яка відвідує заклад 2 роки, помітила, що її україномовна донька почала більше спілкуватися російською мовою:

Вона все менше спілкується українською. Донька почала називати російськомовні слова, російськомовні пісеньки, яких у нас взагалі вдома немає, вона їх не знає, – розповіла для 5 каналу мати Аліна Бардашевська.

На запит матері прояснити ситуацію, керівництво закладу їй відповіло, що, мовляв, у дитсадку виховують еліту, яка спілкуватиметься російською. Українська дітям не потрібна. Однак, про таке рішення батьків не повідомляли.

На телефонні дзвінки журналістів адміністрація закладу не відповідає, тож отримати коментарі не вдалося.

У Департаменті освіти Дніпропетровської ОДА кажуть, що установа, як дитячий садок, працювати не може:

Назва закладу «Монтессорі центр» – центр розвитку дитини, де проводять додаткові розвивальні заняття. У такому разі заклад належить до позашкільної освіти, а вона не ліцензується. Якщо був денний сон, то це ознака дитячого садочку, – розповіла начальниця відділу початкової та середньої освіти Людмила Телегіна.

Активісти ж запевняють, що ситуація в України зміниться лише з 16 січня, коли набуде чинності закон про мову:

Згідно з цим законом, надання послуг та інформації відбуватиметься виключно українською мовою. Навіть такі заклади, які ведуть освітню діяльність, маскуючись під щось інше, будуть змушені надавати свої послуги державно мовою, – зазначив Сергій Оснач, активіст ГО «Мова об’єднує».

Аліна Бардашевська пояснила, що обрала приватний дитячий садочок через черги до державних установ, і сплачувала за послуги щомісяця 11 000 грн.

Читайте також  В Україні збільшать розмір аліментів

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело