Частина українців може втратити право на другу пенсію: озвучено умову

Українці, які працюють на шкідливих підприємствах, можуть втратити право дострокового виходу на пенсію, якщо Верховна Рада не проголосує за проєкт закону про професійну накопичувальну систему.

Таку заяву в інтерв’ю виданню Liga.net зробила міністерка соціальної політики Марина Лазебна. Вона уточнила, що відповідний законопроєкт №4408 розробило Мінсоцполітики на виконання указу президента Володимира Зеленського.

За її словами, без передбачених документом змін працівники шкідливих виробництв втратять право виходити на пенсію раніше за інших громадян.

“У нас є указ президента, де нам висунули вимогу – підготувати такий законопроєкт. Я не знаю, чи підтримає його парламент. Але якщо ніхто нічого не зробить, через деякий час у людини, яка відпрацювала у важких і шкідливих умовах, право виходити на дострокову пенсію можуть просто забрати”, – сказала Лазебна.

Проєкт закону №4408 поки що перебуває у Верховній Раді. Професійна система накопичення пенсій, запровадження якої передбачається документом, зобов’язує роботодавців сплачувати додаткові внески, окрім 22% ЄСВ.

Законопроєкт представляє три пенсійні програми для громадян віком до 35 років, які претендують на пільгові пенсії в майбутньому.

Перша програма надає право на пенсію після 50 років за стажу від 10 років для чоловіків та від 7,5 років у жінок. Відповідно до неї, роботодавець має сплачувати, крім ЄСВ, ще 15% від зарплати працівника як пенсійний внесок.

Друга – після 55 років зі стажем від 12,5 років у чоловіків і від 10 років у жінок (+2-7% внесків).

Учасники третьої програми робитимуть добровільні пенсійні внески на умовах, прописаних у колективних договорах (від 3% додаткових внесків).

До списку шкідливих, відповідно до постанови Кабміну, зокрема входять професії, пов’язані з:

– гірничодобувною промисловістю;

Читайте також  Українцям пропонують 35 тисяч за роботу з дому: найбільш високооплачувані вакансії на карантині

– чорною металургією;

– виробництвом коксопродуктів;

– виробництвом газу й одержанням газів у металургійному виробництві;

– виробництвом кольорових металів;

– одержанням металів електролітичним способом;

– хімічним виробництвом;

– виробництвом вибухових речовин;

– переробленням нафти, газу, газового конденсату, вугілля та сланцю;

– обробленням металу;

– виробництвом будівельних матеріалів;

– роботами з радіоактивними речовинами.

Нинішня модель пенсійного забезпечення таких громадян передбачає, що безпосередньо пільгові пенсії виплачує Пенсійний фонд, однак роботодавці компенсують йому відповідні видатки.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело