У Раді бунт проти “післякризового” бюджету-2021 з підвищенням пенсій і доларом 29,1 грн: до чого готуватися

Народні депутати масово вносять поправки до проекту закону про Держбюджеті-2021, через що прийняття документа може затягнутися

 

Так, вже внесено більше п’яти тисяч правок з на наступний рік, повідомила в середу, 7 жовтня, в ефірі одного з українських телеканалів повідомила заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

“Наступного тижня бюджетний комітет розглядатиме ретельно поправки. Подано близько п’яти тисяч поправок до бюджету”, – розповіла нардеп.

Зазначається, що у разі необхідності бюджетний комітет працюватиме в режимі відеоконференції.

Кравчук вважає, що Рада зможе зібратися 20 жовтня на засідання для розгляду бюджету-2021 в першому читанні, незважаючи на карантин через китайський вірус у депутатів. Зараз, за її словами, хворіють 22 нардепи.

“Зараз хворіє, наскільки я пам’ятаю, 22 народних депутати в цілому у Верховній Раді і в нашій фракції – дев’ять. На жаль, вчора ще додався ще один позитивний тест у одного з моїх колег”, – сказала”слуга народу”.

Зазначимо, проект бюджету на 2021 рік передбачає підвищення пенсій.

Так, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (мінімальна пенсія) зросте в 2021 році на 9,3% – з 1769 до 1934 грн. При цьому інфляція запланована на рівні 7,3%.

Згідно з документом, перше підвищення заплановане на 1 липня, коли мінімальна пенсія зросте на 4,8% до 1854 грн, друге – 1 грудня, коли вона підніметься на 4,3% до 1934 грн.

Додамо також, що курс долара, на якому розраховувався бюджет на 2021 рік, становить 29,1 грн/$. Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко. За його словами, такий показник узгоджений з Національним банком України.

Відзначимо, радник президента Володимира Зеленського, економіст Олег Устенко охарактеризував нинішній бюджет, як типовий після кризовий.

Читайте також  Українські вчителі здали ЗНО на трійки

“Бюджет, який був поданий до Верховної Ради, – це досить типовий бюджет для країни, яка виходить з кризи, так звані післякризові бюджети. Для них завжди характерні більш високі обсяги дефіцитів, як ми бачимо, у нас більше 6% до ВВП”, – сказав він.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело