Німецький вірусолог розвіяв популярні міфи щодо коронавірусу

Коронавірус щонайменше в чотири рази небезпечніший за сезонний грип, сказав Хендрік Штрек.

Коронавірус 2020, згідно зі статистикою, вбив у світі 960 тисяч осіб. Водночас людство розділилося на два табори – одні суворо дотримуються всіх рекомендацій медиків, а інші називають все, що відбувається – фейком. Міфи щодо коронавірусу розвіяв один з провідних німецьких вірусологів, професор Боннського університету, директор Інституту вірусології Хендрік Штрек.

Про це Штрек розповів в інтерв’ю DW.

Зокрема, вірусолог прокоментував твердження багатьох супротивників коронавірусу про те, що він не небезпечний.

“Це не так. Усі проведені дослідження, як в США, де прийшли до висновку про досить низьку смертність, так і в інших країнах з висновками про дуже високу кількість летальних випадків, однозначно показують, що коронавірус викликає вищу смертність, ніж сезонний грип”, – сказав вірусолог.

Він додав, що коронавірус щонайменше в чотири рази небезпечніший за сезонний грип.

Також вірусолог пояснив, чому після масових акцій у містах не відбувається спалах коронавірусу. За його словами, акції протесту проходять на відкритому повітрі, на них небезпека зараження набагато нижча, ніж на заходах у закритих приміщеннях.

Крім того, Штрек розвіяв міф щодо походження коронавірусу в китайській лабораторії.

“Малоймовірно, що цей вірус був створений в лабораторії. Наскільки я знаю, подібні дослідження не проводяться, оскільки це занадто небезпечно. Крім того, неможливо точно сказати, звідки взявся вірус. Вірус не може містити послідовність генів, які не могли б існувати в природі”, – сказав він.

Ще вірусолог пояснив, чому в одних країнах люди носять маски, а в інших, наприклад, в Нідерландах, ні.

“Так, дійсно, в деяких країнах не носять захисні маски, і теж правильно, що маску не треба носити всюди. Важливо носити маску там, де неможливо дотримуватися дистанції. Водночас в Нідерландах в порівнянні з минулими роками і в порівнянні з Німеччиною зросла смертність, а в Німеччині показник залишився на колишньому рівні, оскільки у нас інфіковано не так багато людей”, – сказав лікар.

Читайте також  Ух, які накачала! Маша Собко похвалилася пишним бюстом

Вірусолог зазначив, що молоді люди з міцним здоров’ям теж хворіють на важкий коронавірус і вмирають.

“Згідно зі статистикою, правильне твердження, що у молодих людей з міцним здоров’ям зараження проходить безсимптомно або з легкими симптомами. Однак трапляється, що у молодих людей проявляються важкі симптоми, а іноді і вони вмирають. Такі випадки теж відомі”, – сказав він.

Довідка
Як пише Вікіпедія, Хендрік Штрек (Hendrik Streeck; рід. 7 серпня 1977, Геттінген, Німеччина) — німецький епідеміолог, який спеціалізується на клінічних дослідженнях у галузі ВІЛ, професор вірусології та директор Інституту вірусології та досліджень в галузі ВІЛ в університеті Бонна. На початку квітня 2020 року Штрек і його команда повідомили з посиланням на своє дослідження Covid-19 Case-Cluster-Cluster, що вони “провели інтенсивний пошук в будинку сім’ї, зараженої коронавірусом, але не виявили його слідів на поверхнях”.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело