Президент Литви запропонував план врегулювання для Білорусі

Президент Литви Гітанас Науседа запропонував план із трьох пунктів, щоб знайти вирішення політичної кризи в Білорусі.

epa07603630 Lithuanian President candidate independent economist Gitanas Nauseda speaks to media after second round of Lithuania’s President elections and the European Parliament elections in Vilnius, Lithuania, 26 May 2019. Lithuania’s President elections second round take place on 26 May as well the European Parliament election is held by member countries of the European Union (EU) from 23 to 26 May 2019. EPA-EFE/Valda Kalnina

Пропозицію Науседа озвучив на пресконференції у середу, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на 15min.lt.

“Ситуація в Білорусі, як і раніше, викликає велику стурбованість. Продовжує проливатися кров, людей продовжують переслідувати, а журналістів садять до в’язниць. Ми як сусідня країна разом з іншими країнами регіону шукаємо шляхи виходу з цієї кризи”, – сказав Науседа.

Він представив план із трьох пунктів, який міг би допомогти врегулюванню ситуації в Білорусі.
По-перше, влада Білорусі повинна припинити застосування сили проти своїх громадян і загострення ситуації.

По-друге, вона має звільнити кілька тисяч затриманих громадян.

По-третє, білоруська влада повинна відновити діалог зі своїм громадянським суспільством, створивши Національну раду у складі представників уряду та громадянського суспільства.

Науседа запевнив, що президенти Польщі та Латвії підтримують цю ініціативу та готові бути посередниками у переговорах.

Він підкреслив, що ситуацію в Білорусі повинна бути вирішена у мирний спосіб. Але якщо буде потрібно, є альтернатива санкцій.
“Якщо ця ініціатива не буде прийнята, звичайно ж, може бути так, що залишаться інші альтернативи, про які зараз говорять і в Литві, і в ЄС. Я кажу в тому числі і про санкції – як на рівні ЄС, так і про національні”, – сказав Науседа.

Як відомо, кандидатка у президенти Білорусі Світлані Тихановська виїхала до Литви 11 серпня, їй виділили житло і охорону.

Нагадаємо, міністри закордонних справ країн-членів ЄС у п’ятницю, 14 серпня, зберуться на позачергову зустріч щодо останніх подій у Білорусі.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель у вівторок ввечері оприлюднив заяву від імені 27 країн-членів Євросоюзу щодо подій у Білорусі, у якій міститься погроза санкцій за насильство і фальсифікації виборів.

Читайте також  Долар опинився під загрозою: у світі відмовляються від американської валюти

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело