Український препарат від COVID-19 успішно пройшов проміжні випробування, – вчені

Проміжні дослідження українського препарату “Корвітин” для неспецифічної терапії COVID-19 пройшли успішно. Його планують випробувати в лікуванні.

 

Про це написала КП в Україні з посиланням на слова завкафедрою клінічної фармакології та клінічної фармації Національного фармацевтичного університету Ігоря Зупанця.

За його словами, лікарські засоби на основі рослинного біофлавоноїду квірцітіна, зареєстровані на ринку України і мають великий досвід використання при серцево-судинній патології.

“Попередні дані, які ми отримали і зробили проміжний статистичний звіт, щоб розуміти, чи варто продовжувати це дослідження чи ні, ми побачили, що не було побічних ефектів, тобто препарат безпечний, простежувалася позитивна динаміка симптомів захворювання. Пацієнти суб’єктивно відчували себе краще, і це дозволяло судити про поліпшення їхнього самопочуття в комплексному лікуванні “, – розповів учений.

На його думку, є всі передумови, щоб включити даний препарат в тимчасові протоколи реальної клінічної практики.

 

Зупанець сказав, що в інших країнах ці препарати вважають не ліками, а біологічно активними добавками. В Україні їх зареєстрували як ліки.

Квертицин проти коронавируса випробують в Канаді з початку року, в Україні випробування почали 14 травня. Зараз в Україні досліджують 30 хворих, планують випробувати його на 200 пацієнтах з різних регіонів. “Корвітин” призначався пацієнтам з коронавірусною інфекцією, але з показаннями “серцево-судинна патологія”.

“Таких пацієнтів, за нашими спостереженнями, близько 800, жоден з них не помер, хто використовував препарат “Корвітин”, і все разом, клінічне випробування і реальна клінічна практика говорять нам про реальні перспективи цього препарату”, – зазначив Зупанець.

Національний координатор клінічного випробування Ольга Голубовська сказала, що, якщо вчасно застосувати ці ліки, можна уникнути важких форм захворювання.

“Препарат, який сьогодні обговорюється, володіє двома важливими властивостями саме для лікування цієї хвороби: він впливає на прогресування розвитку ендотеліальної дисфункції і, що цікаво, є імуномодулюючою засобом, пригнічуючи розвиток цих імунологічних реакцій, які називаються цитокіновими штормами і які викликають важкі ураження”, – пояснила Голубовська.

Читайте також  “У нього є зв’язки в СБУ”: Несподіваний поворот у справі ДТП за участі тещі Притули і Хомутинника. “Хочуть відмазати?”

Вона підкреслила, що препарат застосовується тільки в комплексній терапії.

Гендиректор Директорату фармацевтичного забезпечення МОЗ Олександр Комаріда уточнив, що в Україні досліджують чотири ліки, які хочуть застосовувати при COVID-19.

“У нас зараз зареєстровано чотири клінічних дослідження саме вітчизняних лікарських засобів, і міністерство уважно стежить за цією інформацією, всіляко підтримує виробників і надає всю необхідну допомогу в рамках чинного законодавства”, – сказав Комаріда.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело