Чи корисно пити вино?

Чимало експертів запевняють – помірне вживання вина покращує наше здоров’я. Але чи справді це так? Ми вирішили перевірити користь цього напою, спираючись на наукові дослідження.

Насамперед поговоримо про стандартні дози, оскільки вони складова умова помірного вживання алкоголю.

Яка стандартна (дозволена) доза?

Порція п’янкого напою умовно містить певну кількість чистого алкоголю. В різних країн своя інтерпретація, що може істотно відрізнятись — від 7,62 мл (6 г) алкоголю в Австрії до 25 мл (19,75 г) у Японії. У Сполучених Штатах один “стандартний” напій містить приблизно 14 г чистого спирту. А це значить, що у пляшці вина ( 12-14 % 750 мл) міститься близько 5 дозволених доз.

Згідно з інформацією Американського Національного Інституту з проблем зловживання алкоголю і алкоголізму ( National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism), здорове вживання алкоголю для чоловіків це 1-2 напої на день і не більше 14 напоїв на тиждень, для жінок же кількість вдвічі менша – один напій на день і не більше 7-ми в тиждень.

А тепер спробуємо дізнатись на основі огляду наукових досліджень іноземних джерел про те, чи справді корисне вино і чим? Отож почнемо з психічного здоров’я.

Знижує розвиток депресії

Як заявила команда з декількох університетів Іспанії у BMC Medicine – регулярне вживання склянки вина в день сприяє зниженню ризику розвитку депресії.

Дослідники протягом семи років збирали дані про 2,683 чоловіків і 2,822 жінок у віці від 55 до 80 років. Учасники заповнювали анкету, де були питання щодо вживання вина та фону настрою.

Автори виявили, що чоловікам і жінкам, які пили від двох до семи склянок вина в тиждень, діагноз “депресія” ставили значно рідше. Більше того, навіть у тих осіб, котрі мали інші несприятливі чинники, захворювання спостерігалось значно рідше.

Читайте також  Китайські вчені визнали, що працювали зі штамими COVID-19

Запобігає слабоумству

І червоне, і біле вино у своєму складі мають особливу речовину – резвератрол, яку сміливо можна назвати природнім антибіотиком рослин, адже виробляється вона у відповідь на інфекцію патогена.

Як стверджують науковці Медичного Центру Лойолського університету, що в Чикаго – саме ця речовина, потрапляючи в організм людини допомагає підтримувати судини відкритими та гнучкими, що в свою чергу призводить до кращого кровопостачання головного мозку.

Провідний дослідник, професор Едуард Нефсі, сказав: “Ми не рекомендуємо непитущим почати пити. Але помірне вживання алкоголю, якщо це дійсно помірне, може бути корисним”.

Саме цей професор і його команда в журналі “Disease”, опублікували своє дослідження, яке показує , що ті хто пили червоне вино мали на 23% нижчий ризик розвитку деменції (слабоумству) в порівнянні з людьми, які рідко або ніколи не споживали алкогольні напої.

Уповільнює старіння

Інше ж дослідження дії резвератролу вже в Лондонському університеті показало, що саме ця речовина настільки добре впливає на кровоносні судини, що запобігає старінню.

Профілактика розвитку раку

Як відомо, вживання алкоголю збільшує ризик захворювання онкопатологією. Але дослідники Медичного Центру що в Лос-Анджелесі довели протилежне.

У журналі “Journal of Women’s Health” минулого року була опублікована стаття, де вчені пояснили, що хімічні речовини в шкірці і насінні червоного винограду знижують рівень естрогену, підвищуючи рівень тестостерону у жінок у пременопаузі – що призводить до зниження ризику розвитку раку молочної залози.

Автори підкреслюють, що не лише червоне вино має корисні сполуки, але й сировина з якої її виготовляють – виноград.

Науковці також наголошують, що жінки повинні обирати саме червоне вино.

Крім того, як виявили дослідники чоловічого здоров’я ще в 2007 році у “Harvard Men’s Health Watch” – є прямий зв’язок між споживанням вина та раком простати. Навіть дуже помірне споживання червоного вина (один стакан на тиждень) знижується ризик раку простати на 6%.

Читайте також  Вчені з'ясували, який популярний продукт є розсадником коронавірусу

Отже, як підтверджують численні наукові досліди, помірне вживання якісного вина для людей, які здорові та повнолітні, а також для невагітних жінок, не тільки не шкідливе, але й корисне для здоров’я.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -