Нове відкриття: коронавірус з’явився в ЄС ще на початку 2019 року

Коронавірус SARS-CoV-2 виявили в зразках стічних вод Барселони, взятих у березні 2019 року. Вчені вважають, що рік лікарі там помилково діагностували грип у пацієнтів із COVID-19.

Про це йдеться в роботі вчених Барселонського університету, опублікованого на порталі medRxiv, передає “Рамблер”.

Аналіз показав, що в зразках в період із січня 2018 року по грудень 2019 року присутній генетичний матеріал нового коронавірусу. Це означає, що вірус непомітно циркулював у ЄС кілька місяців до початку епідемії в Ухані.

“SARS-CoV-2 був виявлений в каналізаційних стічних водах Барселони задовго до оголошення першого випадку COVID-19. Це вказує на наявність інфекції серед населення до того, як був зареєстрований перший імпортований випадок”, – заявили вчені.

Відзначається, що всі зразки були негативними на наявність геномів SARS-CoV-2, за винятком зразків від 12 березня 2019 року, де рівні SARS-CoV-2 були дуже низькими, але явно позитивними.

“Інфікованим COVID-19 могли помилково поставити діагноз грип при первинній медичній допомозі, що сприяло передачі інфекції”, – повідомив Альберт Бош, президент Іспанської суспільства вірусологів.

Дослідники прийшли до висновку, що вірус зберігається в екскрементах людини, тому регулярні проби стічних вод дозволять контролювати епідеміологічну обстановку. Велика кількість генома коронавірусу присутня в калі, який згодом потрапляє в стічні води.

“У разі Барселони виявлення поширення SARS-CoV-2 за місяць дозволило б поліпшити нашу реакцію на пандемію”, – додав Альберт Бош.

Читайте також  В Україні заговорили про підвищення тарифів на опалення: скільки і коли платитимо

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело