Покоління альфа: якими виростуть діти, народжені в 2010-х роках

Австралійський соціолог Марк Маккріндл ввів в обіг новий термін – “покоління альфа”. Це діти, народжені в 2010-х роках. Хто вони і які у них особливості?

Покоління альфа: якими виростуть діти, народжені в 2010-х роках

1. Для цих дітей віртуальна реальність не менш цінна, ніж фізична. Гаджетами вони починають користуватися мало не одночасно з соскою-пустушкою. Їх також справедливо можна було б назвати поколінням технологічних, адже мова технологій – їх рідна мова. У потоці безперервного віртуального спілкування вони як риба в воді. Причому швидше скористаються чатом для миттєвого обміну фото і відео, ніж будуть складати пост для мереж. У пошукачі не будуть набирати текст, а скористаються голосовим управлінням.

2. Альфи запрограмовані на багато, виконують кілька завдань одночасно. Вони захоплюються, люблять вчитися, але тільки за умови, що це їм цікаво. Живуть у величезному потоці інформації, що не дозволяє їм надовго утримувати увагу на одній складної задачі. У них проблеми з концентрацією, зате вони швидкі, енергійні і точно знають, де знайти потрібні дані.

3. Чи готові до діалогу, але не до моралі. Чекають, що їм не будуть диктувати, що їх будуть слухати і чути. Але працювати вони вважають за краще на самоті, а живому спілкуванню – віртуальне.

4. Це найчастіше діти так званих мілленіалов (див. “Довідку” КП “). Для мілленіалов бути батьком – не просто відповідальне заняття, це їх пріоритет. Тому альфа-дітям дістається набагато якісніше спілкування з батьками, коли ті емоційно чуйні, прислухаються до почуттів дитини. Альфа-діти – ті, кого не карають, а нагороджують. І досить часто це єдина дитина в мультикультурної сім’ї, в якій батьки багато працюють.

5. До 2030 року, коли альфа-покоління буде вступати в доросле життя, істотно зміниться ринок праці, багато професій виявляться незатребуваними. Цьому поколінню потрібно буде постійно вчитися і освоювати нові навички, можливо, часто змінювати рід діяльності. Це зробить необов’язковим отримання класичної вищої освіти, переорієнтовує на самонавчання, різні форми онлайн-курсів. Люди покоління альфа швидше будуватимуть проектну кар’єру, ніж працювати все життя в одній фірмі, вони будуть працювати одночасно на двох і більше роботах.

Читайте також  На Одещині автобус з відпочивальниками протаранив вантажівку, серед постраждалих троє дітей

А ще їм доведеться багато працювати, щоб утримувати покоління своїх батьків, адже тривалість життя зростатиме.

Компетентно

Змиріться, вони живуть в мережі
Висновки австралійського соціолога і то, наскільки вони відповідають нашим реаліям, ми попросили прокоментувати Анастасію Зубкову, практикуючого психолога, педагога, маму 11-річної дочки:

– Нинішні десятирічки – наш сміливий педагогічний експеримент, результати якого ми можемо спостерігати прямо зараз. Вони живуть в гаджетах – саме так, гаджетах, у множині. Ноутбук, планшет і телефон включені одночасно. Без будь-якого труднощі вони в один і той же час дивляться блог на Ютубі, теревенять по ватсапу з одним з протилежного кінця країни (якого жодного разу не бачили в реалі) і знімають все це на відео для соціальних мереж. Тому, з одного боку, вони надзвичайно запрограмовані на багато, а з іншого – не можуть надовго фіксувати свою увагу ні на чому. Вони не вилазять з мережі, як не чинять опір батьки. Велика частина їх життя проходить там, і нам пора з цим змиритися. Там друзі з усього світу, спілкування, творчість, навчання, гри. А також небезпечні знайомства, інформація про наркотики і порно, яке вони подивляться дуже рано.

Вони – перше “непоротое” покоління. Ми самі не помітили, як пережили великий тектонічний злам у суспільній свідомості. Ще років п’ятнадцять тому на маму, Валя своїй дитині запотиличник на вулиці, не звернули б уваги. Зараз її неодмінно засоромився, знімуть на телефон і розмістять в мережі. Тому у цих дітей знижена агресія, зате вони з ранніх років мають почуття власної гідності, розмовляють з дорослими на рівних.

Вони довше за своїх батьків залишаються дітьми. На відміну від батьків або бабусь-дідусів, з першого класу поверталися додому з ключами на шиї, самостійно гріли собі обід і забирали з садка молодших, ці десятирічки набагато більш інфантильні. Їх майже не випускають самостійно гуляти, їх сверхопекают, над ними трясуться, їх навантажують завищеними очікуваннями. Попереду таємниче ЗНО, неминуче надходження, а до цього треба неодмінно вивчити мову (краще два) і отримати розряд з плавання…

Читайте також  Сусідка отруїла сім'ю млинцями з миючим засобом: деталі ПП в центрі Києва

Вони дуже прагматичні і вміють задавати питання “навіщо?”. В першу чергу їм цікаво, як застосувати в реальному житті те, чого вони навчаються прямо зараз. Якщо відповіді їх не влаштовують, мотивувати їх на будь-яку діяльність практично неможливо.

Вони – шмоточники, споживачі, модники і обожнюють нові речі.

Вони виросли серед моря іграшок, одягу, всіляких прибамбасів. Ці діти швидко втрачають до всього інтерес, їх складно здивувати або порадувати.

Вони вміють позувати для фото і майже професійно використовують всілякі фото- і відеоредактори. Вони знають безліч психологічних термінів, з легкістю діагностують у себе “депресію”, з подругою лаються через її “токсичності” і будуть до останнього відстоювати справедливість.

Вони ерудовані, швидко розуміють, але при цьому, як правило, не пам’ятають жодного терміну, жодної дати. Їхнє мислення здорово відрізняється від нашого: їм важливо не знати імена і дати, а розуміти, де шукати потрібну інформацію, як її класифікувати і використовувати.

НА ЗАМІТКУ

Правильно спілкуємося з альфа
Якщо вам необхідно, щоб дитина зробила щось, що не цікаве йому, пропонуйте вибір з кількох альтернатив. ( “Ти спочатку зробиш уроки, а потім поприбираєш в своїй кімнаті? Або спочатку прибирання, потім домашка?”)
Дозвольте дитині самій вибирати свій стиль одягу і т. П. В крайньому випадку вдамося до альтернативи з пункту вище.
Обговорюйте з дітьми їхні почуття, промовляти свої.
Не брешіть дитині – це може непоправно зіпсувати відносини.
Краще працює заохочення за щось добре зроблене, ніж покарання за помилки і провини.
Хочете, щоб дитина зробила щось або вивчив, поясніть йому як слід, навіщо це треба.
ДОВІДКА “КП”

Від “перемогли” до мілленіалов
Покоління бебі-бумерів або “перемогли” (1943 – 1960 рр.). Зосереджені на моралі і принципах.

Читайте також  Адвокат Джолі: Правда про Пітта просто жахлива

Покоління X, або “діти з ключем на шиї” (1961 – 1981 рр.). Для них характерний великий запас життєвих сил, самостійність, гіперзабота про своїх дітей.

Покоління Y, або мілленіали (1982 – 2004 рр.). Високоосвічені, націлені на самопізнання і відповідальність. Активні і діяльні.

Покоління Z, або iПоколеніе (після 2004-го). Покоління соціальних медіа. Чи не прив’язані до місця, рухливі і швидко приймають рішення. Емоційно демонстративні і не люблять, коли хтось пробує їх “заспокоїти”.

Покоління альфа (в 2010-х роках) удостоїлося поновлення алфавіту. Називати їх альфа придумав ще в 2005 році австралійський соціолог і демограф Марк Маккріндл. Тоді він тільки припускав, що все більша інтеграція віртуального середовища в реальне життя принципово змінить наших дітей.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело