У симптомах COVID-19 виявлено етнічні відмінності: вчені знайшли пояснення

Люди європейського походження майже в 3-6 разів частіше відчувають втрату нюху (аносмія) і смаку під час зараження коронавірусною інфекцією, ніж інші жителі Землі.


У цьому переконують медики зі США і Польщі під керівництвом професора університету штату Невада Крістофера фон Бартхельда. Їхня наукова стаття опублікована в електронній бібліотеці medRxiv.

“Ці відмінності навряд чи пов’язані з еволюцією самого вірусу, а швидше – з генетичними відмінностями між етнічними групами”, – пояснюють фахівці.

Під час дослідження вони підтвердили, що аносмія і втрата смаку дійсно є найпоширенішими ранніми симптомами коронавирусной інфекції. Зокрема, близько 39% заражених втрачали здатність розпізнавати запахи, тоді як втрата смаку була характерна для 30% з них. Загалом понад 50% скаржилися хоча б один або обидва цих симптоми.

Правда, з’ясувалося, що проблеми з нюхом і смаком вражали людей різної етнічної приналежності неоднаково. Наприклад, азіати або вихідці з Африки порівняно рідко страждали від цих симптомів (близько 6-15%).

При цьому майже половина європейців і американців європейського походження страждали від втрати нюху (43%), і 38% з них виявлялися позбавлені здатності розпізнавати смакові відчуття при зараженні COVID-19. Примітно, що ці відмінності були менш виражені серед пацієнтів, що страждали від важких форм коронавируса, ніж серед носіїв легкої форми інфекції.

На думку фахівців, причиною цього може бути те, що нюхові рецептори європейців виробляють більше молекул ACE2, які вірус використовує для проникнення в клітини. Вчені припускають, що це може пояснити те, чому пандемія COVID-19 по країнах Європи і США поширювалася значно швидше, ніж це відбувалося в Китаї та інших азіатських країнах.

Читайте також  Вчені оголосили про захисні властивості грудного молока в боротьбі з коронавірусом

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело