Чому Зайцева засмагає за ґратами і як її використовують “рецидивістки”. Ексклюзив із виправного центру

Засуджені, які відбувають покарання в Покровському виправному центрі №79 у Дніпропетровській області, сфотографували Олену Зайцеву, яка засмагала на сонці. Таке “покарання” засудженої до 10 років позбавлення волі винуватиці смертельної ДТП багато хто вважав курортом. Це, звичайно ж, викликало гнів.
Олена Зайцева ДТП

Що сталося у виправному центрі і як відбуває покарання Зайцева?

“Засмагає, поки інші працюють!”
Фото Олени Зайцевої, яка засмагала на сонці, опублікувала на своїй сторінці в Facebook Олександра Загранична. Вона стверджує, що керівництво виправного центру “догоджає мажорці”.

“На фото вбивця Зайцева й ще одна мажорка на ім’я Валя. Ось так відбувають покарання ті, у кого є гроші, і ті, у кого немає грошей”, – написала Загранична.

Фото Зайцевої, яка засмагає, і засуджених, які працюють

Достовірність цих фото підтвердила начальниця Покровського виправного центру №79 Інна Мицюк.

“Фотографії дійсно зроблені іншими засудженими, але ні про які потурання для Зайцевої не йдеться”, – заявила вона.

Покровський виправний центр: що заборонено, а що дозволено
У центрі відбувають покарання 6 засуджених до позбавлення волі і 73 – до обмеження волі. Усього – 79 жінок.

“На всю Україну ми єдиний такий жіночий виправний центр, та ще й із таким сектором на території установи, де відбувають покарання жінки, засуджені за злочини з необережності і засуджені до позбавлення волі. Вони повністю ізольовані від інших засуджених (у яких обмеження волі.)”, – розповіла начальниця ПВЦ №79.
Усього в секторі разом із Зайцевою шість жінок. За словами Мицюк, ця категорія засуджених не має права вільно пересуватися територією установи – це законодавчо заборонено.

“Вони постійно перебувають тільки в секторі, у них свій маленький прогулянковий дворик. Не можуть мати з собою мобільні, а телефонні переговори дозволено лише в черговій частині під наглядом адміністрації. Режимні заходи, лазня, відвідування їдальні та інтернет-класу – все під наглядом. Вільне пересування територією установи заборонено”, – додала начальниця виправного центру.

Читайте також  ”Як схожі!”: Маша Єфpoсиніна показала дорослу дочку і викликала справжній ажioтаж(фото)

Сектор, де перебуває Олена Зайцева

Прогулянковий дворик, де сфотографували Зайцеву, коли вона засмагала. Інна Мицюк розповіла, що цей банер дивиться на паркову зону. А розмістили його, щоб засуджені його постійно бачили й пам'ятали – вони матері

Водночас у засуджених до обмеження волі жінок, яких у центрі більшість, також ширші й “можливості”. Вони мають із собою мобільні телефони, вільно пересуваються територією виправного центру (за винятком коли їх виводять на роботу) і навіть виїжджають у місто за закупами. Якщо, звичайно, не порушують режим відбування покарання.

Вишивала й шила маски

Інна Мицюк розповіла ще про одну відмінність у цих двох категорій засуджених.

“Згідно із законом засуджені до обмеження волі зобов’язані працювати, тому що вони тим самим забезпечують своє утримання в установі. А ось ті, що відбувають покарання позбавлення волі, цього робити не зобов’язані, хоча мають право. На сьогоднішній день у секторі шість осіб – одна жінка вже пенсійного віку, але всі інші написали заяви, виявили бажання працювати. Зокрема й Зайцева. Вони були працевлаштовані”, – зазначила начальниця виправного центру.

За її словами, Зайцева спочатку вишивала.

“Після прибуття в наш центр Олена Зайцева кілька місяців працювала разом із іншими жінками на ділянці з української вишивки. У нас було замовлення – вони його виконували. А нещодавно, коли почався карантин, усі засуджені шили марлеві та захисні пов’язки”, – додала Мицюк.

Засуджені жінки з “сектора Зайцевої” працювали в окремому приміщенні – згідно із законом не можуть разом з засудженими до обмеження волі.

А ось зараз перерва, але, за словами начальниці ПВЦ №79, це сталося не з вини засуджених жінок.
“На сьогоднішній день ситуація трохи складніша – із замовленнями проблема. Точніше, замовлення є, але складні. Тут уже потрібні швачки-фахівці. Тож зараз Зайцева, як і інші засуджені, які з нею в секторі, не працюють. Це не з їхньої провини, ми не можемо зараз забезпечити їх замовленнями”, – пояснила Мицюк.

Читайте також  “Готовий одружитися!”: Андрій Данилко показав дівчину своєї мрії. Відома українка!

Начальниця виправцентру також уточнила, що говорила з засудженими з приводу публікацій у Facebook.

“Спілкуючись із засудженими після розміщених публікацій із Зайцевою, яка засмагала, я запитала: “А чому ви не сфотографували, як так звану “мажорку” та інших засуджених із сектора виводили на роботу й вони виконували замовлення з вишивання та пошиття масок?” Але у відповідь – тиша. Допускаю, що тут може бути фактор заздрості. Одні більш заможні, інші менш, одна краще виглядає, інша гірше. Хтось не те сказав, не так подивився. Життя…” – поділилася Мицюк.

Вона також розповіла, що Олена Зайцева не спричиняє проблем і навіть бере участь у різних заходах.

“Взагалі ніяких проблем. Зайцева останнім часом трошки адаптувалася – розуміє вже, де перебуває. Почала брати участь у різних масових заходах – спортивних, у концертах на свята. Тому що якщо нічого не робити, то дні тягнуться, як гума, а так термін швидше проходить”, – додала начальниця.

У яких умовах живуть засуджені
У Покровському виправному центрі немає камер – це, по суті, гуртожиток.

“У нас пом’якшений режим, засуджені перебувають у кімнатах. Чотири поверхи, зараз зайнято два відділення і окремо сектор. У кімнатах звичайна тумбочка – одна на двох, шифоньєр, телевізор”, – розповіла начальниця ПВК №79.

Кімната, де живе Олена Зайцева

Кімната, де живе Олена Зайцева

У кімнаті прийому їжі є холодильник, мікрохвильова піч та все, тому що готувати засудженим у відділеннях забороняється – вони харчуються тільки в їдальні установи.

“Якщо засуджені хочуть їсти свої продукти (наприклад, комусь із волі надсилають або є фінансова можливість), то тільки продукти, які не потребують термічного оброблення, приготування. Можна, наприклад, запарити “швидкі” каші”, – пояснила Інна Мицюк.
Начальниця ПВК №79 також розповіла, що умови в приміщеннях для засуджених до обмеження волі зараз кращі, ніж у Зайцевої та інших п’ятьох жінок у секторі.

Читайте також  Бабуся, яка на переxресті продавала старе лаxміття, подарувала мені річ, яка назавжди змінила мене. Історія, яка вражає

“Знаєте, коли кажуть, що Зайцева в особливих умовах… Можу сказати, що умови в секторі, де вона перебуває, на сьогоднішній день гірші, ніж в інших відділеннях. Тому що відділення ми ремонтували, а косметичний ремонт – кілька років тому. Сектор теж потребує ремонту, але в цій ситуації чи робити його зараз…”, – поділилася вона.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело